Det är osäkert om centern Alexander Larsson medverkar mot Jämtland Basket i kväll. Tyvärr missar även Jonah Mathews matchen efter att ha stukat foten under söndagsträningen. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Jonah Mathews var laddad inför sin debut i Köping Stars i bortamötet med Jämtland Basket vid årsskiftet: Men debuten uteblev när Köping Stars fick vända hem från Östersund med en wo-seger mot coronadrabbade Jämtlandslaget.

Efter skytte-showen i avslutningsperioden mot Umeå i fredags har Mathews sett fram mot ett nytt försök att mäta sina krafter med jämtarna i kväll.

Men tyvärr, nu har han dragit på sig en skada. Jonah kom linkande till kompisarnas träning i går kväll.

– Jag landade olyckligt vid söndagsträningen, och har en rejält stukad fot. Nå’t spel mot Jämtland blir det inte för min del.

Givetvis ett avbräck för Köping Stars – särskilt efter att Jonah Mathews släppte loss ett grymt poängsskytte i avslutningsperioden mot Umeå i fredags. Helt makalösa 23 poäng i perioden, därav Stars samtliga avslutande 18 poäng.

– Han har det där skyttet i sig, säger coach ”Jotti” Nikolaidis.

Men det räckte inte till seger.

Jonah tog även matchens sista skott från halva planen med en sekund kvar:

– Bollen gick rakt mot plankan och korgen, och jag trodde att bollen skulle gå i – i så fall för en förlängning av matchen, säger Jonah.

Köping Stars alla supporters suckade djupt när bollen tog i plankan och ringkanten och ut… Jonah Mathews nådde 36 poäng i matchen mot Umeå vilket tog honom in i Veckan SBL-lag för andra gången.

Nu finns tid att läka skadan under landslagsuppehållet för EM-matcher, som för Köping Stars del innebär ett uppehåll på 18 dagar.

– Det kommer faktiskt lägligt, vi är ganska slitna, säger ”Jotti” Nikolaidis.

Först ska dock Stars ge gästerna från Östersund en rejäl match i kväll i Karlbergshallen. Bortsett från tidigare wo-segern handlar det om ett revanschmöte. Jämtland vann nämligen första SBL-mötet mot Stars hemma med 89-82.

För revansch krävs att Stars snäppar upp försvarsspelet.

– Det har varit lite si och så med det under de senaste matcherna, säger ”Jotti” Nikolaidis.

Jämtland är det lag i SBL som skjuter mest tvåpoängare, och för Stars gäller att fysiskt stå upp mot motståndarna. Inte minst mot Jämtlands Cyril Langevine som är ett återkommande namn i ”Veckans lag” och som nämns som en möjlig ”Årets center” efter att nu toppa ligan i returtagningar (drygt 12 i snitt).

– Vi måste också kontrollera tempot, säger ”Jotti” som sätter ett frågetecken om centern Alex Larsson kan medverka.


Se matchen på SBLplay.se – uppkast 18:34