Jonah Mathews svarade för hela 36 poäng mot Umeå BSKT, varav hälften under matchens fem sista minuter. (Foto: Dan Sederowsky)


Det här var basketthrillern som regisserades som ett ”Hollywooddrama”, med fokus på hjälten Jonah Mathews som svarade för det osannolika – men som fick se sig snuvad på en välförtjänt gloria och ett för Köping Stars sensationellt ”feel-good-slut”. I stället blev det en smärtsam förlust i SBL-matchen uppe i Umeå, 105- 102 (57-47).

Vi tar dramatiken direkt.

Det återstod fem minuter och ett synnerligen blekt Köping Stars var i underläge med nio poäng, 93-84.

Hemmalaget hade varit i förarsätet sedan första minuten, och inget talade för att Stars skulle kunna bärga en tredje raka seger mot Umeå.

Då drog Jonah Mathews, som tidigt i matchen dragit på sig tre snabba foul, igång ett sällan skådat skytte i Köping Stars linne. Han hade visserligen värmt upp med en trea direkt i öppningen av fjärde perioden och följt upp med tvåpoängare.

– Jonah är en av våra viktigaste offensiva spelare, en grym skytt och vi förväntar oss att han ibland ska få skyttet att lossa ordentligt, säger Andris Kehris, assisterande coach i Stars.

Nu kom verkligen Jonahs ”explosion”.

18 (!) raka poäng av Mathews varav fyra trepoängare.

Den sista poängen kom via ett straffkast och ledningen med 102-101 och 30 sekunder kvar av matchen.

Hjälterollen var inte långt borta för Jonah Mathews när Köping Stars var ytterst nära vända matchen mot Umeå för seger. (Foto: Dan Sederowsky)

Köping Stars hade med Mathews totalt 23 poäng i slutperioden – 36 under hela matchen – skakat om Umeå rejält. Men inte tillräckligt – Umeå mobiliserade de sista krafterna när C J Jackson låg däckad i kramp i slutminuten och Stars tvingats spela hela perioden utan utfoulade resen Michiel Petersen.

Cole Welle gav Umeå ledningen 103-102 med tretton sekunder kvar på klockan. Stars coacher tog timeout för att med ett sista skott roffa åt sig en seger.

– Det fanns flera alternativ för det sista skottet, där givetvis Jonah fanns med i bilden, säger Andris Kehris. Som spelet nu utvecklades kom Gustav (Hansson) fri under korgen och då fick han också passningen.

Men 185 centimeter Hansson var inte tillräckligt för att nå förbi Umeås 203 centimeter Welles armar…

Det var inga glada ansikten bland Starsspelarna när de lämnade planen med jublande hemmaspelare.

– Alla var givetvis väldigt besvikna, säger Andris Kehris.

Han var heller inte nöjd med Stars insats i första halvleken:

– Det får inte hända att vi släpper till 57 poäng. Grundläggande individuellt är att spelarna håller sin man framför sig, och när det inte sker utlöser det stress…

Fokus var satt till försvarsspelet, att inte släppa till lätta poäng – en målsättning som alltså sprack direkt.

Gustav Hansson fick chansen till ett vinnande skott för Stars i slutsekunderna. Men motståndarens armar var för långa att bollen att nå förbi. (Foto: Dan Sederowsky)

Nu hade Umeå dessutom en stekhet Guim Exposito Fortunity som lyckades med en så kallad double-double redan före pausvilan. Totalt i matchen makalösa 18 assist och 18 poäng.

Stars var heller aldrig i ledningen, och talande var poängutdelningen för lagens treor före paus. Umeå satte nio av 15 trepoängsskott medan Stars endast mäktade med två av åtta försök.

– De straffade oss med 60-procentigt skytte, säger Andris Kehris. Men trots underläge med tio i paus var vi säkra på att kunna jobba oss tillbaka in i matchen.

Så blev också fallet, men när kvällen summerades var utfallet inte det som Köping Stars hoppats på.

MATCHFAKTA

Umeå–Köping 105–102
(26–22, 31–25, 24–26, 24–29)

Poäng, Umeå: Cole Welle 28, Maxim Esteban 22, Guim Exposito 18, Eddie Czerapowicz 13, Jonathan Peleg 10, Daniel Johansson 7, Emil Häglund 7
Köping: Jonah Mathews 36, CJ Jackson 21, Craig Victor II 15, Ernests Kalve 14, Niklas Larsson 11, Gustav Hansson 3, Michiel Petersen 2

Publik: 8