208 centimeter Shane Walker står stadigt på golvet i sina basketskor storlek 50, och lika stabilt har Köping Stars öppnat ligasäsongen. Därmed finns måndag kväll chansen att som enda lag inta tabellens förstaplats i Svenska Basketligan – i så fall en historisk bedrift i Köpings idrottshistoria.

Stars har nu tre raka matcher hemma i Karlbergshallen mot tuffast tänkbara motstånd. Först svenska mästarna från 2018, Norrköping måndag kväll. Nästa måndag Södertälje (mästare 2019) och så SM-finalisten Borås om två veckor.

Head coach ”Jotti” Nikolaidis vill givetvis se ett lika hungrigt och energifyllt Stars som i tidigare matcher.

– Vi är inne i en bra rytm, och då gäller att passa på att vinna matcher.

Det är ett ”nytt” Norrköping som Köpingspubliken får se. Lagets tidigare storstjärnor Joakim Kjellbom och Mikael Lindquist som ledde Norrköping till SM-guld förra våren finns inte längre med på planen. Laget har ny coach och truppen har föryngrats. Inledningen av säsongens ligaspel har varit tuff – just nu vill Norrköping mest av allt bryta trenden av fyra raka förluster.

Shane Walker, Stars kombinerade forward/center, har respekt för motståndet men förklarar att fokus alltid ligger på Köping Stars eget spel och viljan att vinna.

– Jag sätter också press på mig själv, och vet att saker och ting alltid går att göra bättre.

Han är brittisk landslagsspelare och har genom åren samlat på sig rutin från spel i de europeiska ligorna. Redan som ung hade han målsättningen att etablera sig som basketspelare ute i Europa.

– Jag ville resa och få livserfarenheter från olika länder och kulturer.

Shane hamnade först i Grekland och sedan har det blivit sejourer i Holland, Cypern, Frankrike och Italien – och nu Sverige och Köping:

– En liten, trevlig stad. Här kan jag lägga fokus helt på basketen. Nu är jag kvitt de olyckliga hjärnskakningarna från försäsongen och blir allt mer komfortabel i mitt spel.

Shane tycker att han ännu inte fått ur sig sina starka sidor – de brukar växa fram under andra halvan av säsongerna. Så har det varit i tidigare klubbar där han vunnit en rad titlar.

– Jag har heller aldrig spelat för ett ”loosing team”.

Det bådar ju gott, och Shane Walker har stort förtroende för sina lagkamrater. En av Stars styrkor, menar han, är att ingen av killarna briljerar för sin egen skull, utan alla spelar för laget. Hittills har det givit bra utdelning med sex av sju segrar. En seger mot Norrköping under måndagskvällen tar Köping Stars till ensam ligatopp på 14 poäng. I slutet av förra veckan fanns det feberkänningar hos några av spelarna efter resan till Luleå. De har kurerat sig och har medverkat vid träningar i helgen. Sebastian Lindquist står fortfarande på skadelistan.