Inför jublande supporters i en fullsatt Karlbergshall tog Köping Stars det historiska klivet upp i ensam topp av Svenska Basketligan. Stars besegrade Norrköping Dolphins med 84-79 (39-43) på måndagskvällen, och ståtar överst i tabellen på 14 poäng efter sju segrar i ligan.

– En bra indikation på Stars kvalitét, säger Shane Walker som inte oväntat korades till kvällens bäste hemmaspelare.

Och visst, det var hans bästa match hittills i Stars linne. 15 poäng totalt och sex returer. Shane var dessutom högst delaktig när Köping Stars svarade för ett betydande poängryck i slutet av tredje perioden och i inledningen av slutperioden. Shane satte först en trepoängare på egen retur (!) för ledning 60-59 och därefter en inledande trepoängare för ledning 68-61 direkt i slutperioden. När han även levererade Köping Stars första dunk (bilden här ovan, foto Conny Sillén) för ledning 77-67 fem minuter in i slutperioden var det som att taket i Karlbergshallen lyftes av jublande supporters.

– Det var först i sista perioden som vi verkligen följde vår förbestämda strategi, och då kom vi igång rejält, säger Shane.

Köping Stars inledning var annars skakig.

– Det märktes också att Norrköping förberett sig väl för matchen, säger ”Jotti” Nikolaidis, head coach.

Utan det nödvändiga fysiska spelet förlorade Stars många returer, och visade upp ett passivt anfallsspel.

– Vi var för mycket på hälarna, konstaterar ”Jotti”.

Stars lät Norrköping få lätta poäng efter ett flertal alerta steals, men Jeremy Combs bidrog med sina elva poäng att Stars höll sig kvar i matchen.

I andra perioden följdes lagen åt i poängprotokollet, men med Norrköping oftast i ledning. Mikael Axelsson Kaltak svarade dock för Stars första trepoängare med tre minuter kvar av perioden och Shane Walker följde direkt upp med tre poäng och Starsledning, 37-34. Gästerna hann dock vända till en fyrapoängsledning innan halvtidsvilan 39-43.

Stars spelmotor C J Jackson och Jeremy Combs fortsatte att göra poäng när lagen följdes åt efter pausen. Men det var ändå Shane Walker och guarden Lukas Friberg som med skytte, intensitet och energi gav Stars en avgörande kick fram till förarsätet. Varsin trea av dessa två Starsspelare i periodslutet i tredje innebar ledning med 65-61, och med tidigare nämnda Shane Walkers inledande trepoängare för ledning 68-61 direkt i fjärde perioden var ett litet Starsgrepp kopplat.

– Vi fick en poängbuffert, och det märktes att vi trots allt hade lite mer ”kräm” att ge, säger ”Jotti” Nikolaidis. Det räckte för att vi skulle hålla undan för Norrköping.

Gästerna var ändå med fyra snabba poäng av La Darien Griffin så nära som 80-78 och minuten kvar. Men hemmapubliken kunde pusta ut efter en enkel lay-up av John Brändmark, följt av två säkra straffkastpoäng av Stars spelmotor C J Jackson. Spelarna fick därefter ta emot stående ovationer av segerrusig hemmapublik de sekunder som återstod av matchen som tog Köping Stars till en historisk triumf i Köpings idrottshistoria och ligaledning i en lagsport på absolut högsta elitnivå.

– Jag är otroligt glad, säger en stolt ”Jotti” Nikolaidis efter lagets prestationer. Vi har fått en verkligt bra utdelning när vi lyckas vinna en rad jämna matcher.

Återstår nu en match i första spelrundan när alla lag har mött alla. För Stars återstår mötet med regerande svenska mästarna Södertälje nästa måndag kväll hemma i Karlbergshallen.

– Jag räds inga lag, säger Shane Walker.

Respekten finns, men han går alltid in på golvet för att vinna…

Matchfakta

Köping–Norrköping 84–79
(19–23, 20–20, 26–18, 19–18)
Poäng, Köping: Jeremy Combs 25, Shane Walker 15, Cleveland Jackson Jr 14, Gary Blackston 12, Lukas Friberg 7, Mikael Axelsson 5, John Brändmark 4, Niklas Larsson 2
Norrköping: Jeril Taylor 16, Tyre Gathright 16, Ladarien Griffin 15, Alan Zekovic 8, Morten Bülow 8, Tim Schüberg 7, Anton Saks 5, Anes Zekovic 4
Publik: 630