Oliver Gehrke är snart redo för debut i Köping Stars och Jordan Giles och Hampus Åhlin väntas på fredag göra comeback efter långvariga skador. (Foto: Ulf Eneroth)


I sju matcher har Köping Stars fått avvara tumskadade lagkaptenen Hampus Åhlin och knäskadade Jordan Giles. Nu är båda redo för att kliva in på basketgolvet igen – närmast i fredagens bortamöte med regerande svenska mästarna Norrköping Dolphins. Oliver Gehrke står också för en snar debut i Stars linne efter en nio månader lång rehab för knäskada.

Vi tog ett snack med var och en i samband med veckans måndagsträning, och det är en synnerligen spelsugen trio som snart är tillbaka på planen.


Jordan Giles väntas göra comeback på fredag efter sju veckors skadefrånvaro i Stars. ”Det känns bra, även om jag inte är i toppform”, säger Jordan. (Foto: Ulf Eneroth)

Amerikanen Jordan Giles imponerade stort under sina fem första matcher med Stars. Så kom knäskadan och en smäll på fotankeln i just den femte matchen den 15 oktober uppe i Östersund mot obesegrade Jämtland Basket.

– Alla trodde nog att jag skulle tvingas till operation, men jag är tacksam över att det inte var så illa, säger Jordan.

I tre veckor gällde för Jordan att vila och att stötta lagkamraterna i deras fortsatta ligamatcher.

– Mentalt har det varit frustrerande och tufft, men den senaste månaden har känts bättre. Rehaben har gått bra, och jag är redo att spela på fredag. Men jag är väl ännu inte i den form jag vill vara.

Han kommer att plocka fram ett skyddande knäskydd men ser det inte som ett hinder eller problem.


Tummen är nu läkt, och Hampus Åhlin har känner sig i fysisk form inför comebacken efter sex veckors frånvaro. (Foto: Ulf Eneroth)

Lagkaptenen Hampus Åhlin bröt tummen på träningen inför Stars hemmamöte med den klubb där han själv blev svensk mästare förra säsongen, Norrköping Dolphins.

Sex veckor senare kliver Hampus in på basketplanen på fredag kväll igen – och lämpligt nog blir det mot just Norrköping på bortaplan.

– Det känns som att ”cirkeln fullbordas”, säger Hampus som under skadefrånvaron ändå lyckats hålla sig i fysisk trim.

– Skadan är läkt och jag är till och med i bättre fysisk form än tidigare. Jag har ju kunnat springa och gymträna.

Bollhanteringen har givetvis blivit lidande efter skadan för sex veckor sedan. Inte så lätt att greppa en basketboll med en bruten tumme. Dessbättre var det inte ”skotthandens” tumme som tog stryk.

Den senaste veckan har Hampus tränat för fullt med laget och han ser fram mot att återvända till gamla hemmahallen – nu i Köping Stars linne.


Oliver Gehrke spelade sin senaste SBL-match mot Södertälje i februari i år. Strax efteråt ådrog han sig en korsbandskada för andra gången. Snart väntar återkomsten och efterlängtad debut i Stars linne. (Foto: Ulf Eneroth)

Den tuffaste ”skadematchen” i Starstrion har ändå Oliver Gehrke gått. Han har varit i nio månaders rehabilitering efter skadan på träning med sin dåvarande klubb Umeå BSKT.

– Korsbandet gick av – för andra gången. Dessutom i samma knä!

Det kan ta knäcken även av den bästa, men Oliver är besluten att än en gång ta sig tillbaka till basketplanen och SBL. Han gör det i Stars efter klubbytet från Umeå BSKT. I Stars finns ju som bekant även pappa, coach Torbjörn.

– Rehabiliteringen har känts enklare den här gången, säger Oliver. Jag har trappat upp träningen på ett bra sätt och kör nu för fullt med lagkompisarna.

Det kan bli aktuellt med spel i Köping Baskets div 2-lag till helgen, och Oliver hoppas sedan debutera i någon av Stars matcher mot BC Luleå (hemma den 6 december och borta den 14 december).

– Jag är j-ligt redo och sugen att spela. Men att säga att ”det känns bättre” är ändå bara ord – det ska även bevisas på planen. Spela match än något helt annat än att träna.