Stars store center Alexander Larsson knäar för Luleås landslagsman Denzel Andersson. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Köping Stars var aldrig riktigt nära att rubba BC Luleå i det TV-sända SBL-mötet på måndags kvällen. Gästerna gavs ett försprång redan i första perioden, och då räckte inte ens en mäktig slutforcering av Stars (läs Niklas Larsson). Slutresultatet 81-89 (42-52) var rättvist.

Det var upplagt för en härlig basketfight på bästa TV-tid, och med Stars offensive Alexander trots tåskada i spel . Tio returer plockade han ned under korgarna, och det bidrog till att han utsågs till Matchens Starsspelare. Men Stars gav i övrigt denna gång inte ”hemmatittarna” den glädjestund som många hoppats på.

– Vi hade i första perioden problem i spelvändningarna, var feltajmade och tog ett flertal felbeslut, säger Stars coach ”Jotti” Nikolaidis.

När sedan Luleå öppnade med aggressivitet och snabbhet, och avslutade perioden med tre raka, klockrena treor hade gästerna tidigt skapat en värdefull poängmarginal.

– Vi var inte redo i början, riktigt tråkigt, säger Stars lagkapten Niklas Larsson utan att ha en förklaring på hur det kunde ske. Inte annat än slarv och en känsla av att laget just nu saknar det rätta ”flytet”.

Vanligtvis säkre guarden C J Jackson är ett tydligt exempel på att rytm saknas för tillfället. Han sköt tolv skott under matchen – satte bara ett, en trepoängare. När hände det senast, C J?

– Nja, vet inte – det här var en sån där kväll när inget lyckades. Men det är bara att se framåt, ”keep going”. Det kommer fler matcher…

Han skakade direkt efter matchen av sig en outtalad besvikelse genom att dra igång ett extrapass i skytte tillsammans med Jonah Mathews…

Jonah Mathews blev tillsammans med Craig Victor II bäste poängplockare i Köping Stars (17 p). Här försöker han passera gästernas Denzel Andersson. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Stars höll Luleå stången bättre i andra perioden, där framför allt Craig Victor åtta raka poäng gav lite kontakt med gästerna. Men Luleå kontrade med att avsluta perioden även de med åtta raka poäng till pausledning med tio, 52-42.

Efter pausen förlitade sig Luleå på sina två ”heta” spelare, Steven Davies och Axel Nordström som ensamma byggde upp gästernas ledning till 13 poäng, 49-62.

I början av slutperioden såg det länge ut som att gästerna skulle defilera till seger, men Jonah Mathews bidrog till att Stars kröp närmare i protokollet. Vid underläge med sex poäng kom det uteslutande att handla om Stars lagkapten Niklas Larsson. Först ådrog han sig en teknisk foul, men tog revansch via tre trepoängare och närkontakt med Luleå, 81-85 med två minuter kvar av matchen.

– Jag tog en del galna skott, medger Niklas. Men jag vet att jag kan sätta dem, så det är inte enbart chansningar…

Mer blev det inte för Köping Stars, utan skicklige Steven Davies avslutade rutinerat med att sätta de sista bollarna i korgen.

C J Jackson hade en jobbig kväll när inte mycket lyckades. Elva av tolv skott nådde aldrig ned i korgen. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Coachen ”Jotti” Nikolaidis tycker att Stars borde ha kunnat leverera bättre i den matchen.

– Vi ska kunna vinna mot Luleå, men vi saknar rytmen och letar fortfarande vår identitet.

C J Jackson som ju hade en dyster kväll är dock inte orolig:

– Vi har allt vi behöver hos våra spelare, det gäller bara komma underfund om hur vi ska få ut det i matcherna. Men det kommer…

Matchfakta

Köping–Luleå 81–89
(19–29, 23–23, 20–19, 19–18)

Poäng, Köping: Craig Victor II 17, Jonah Mathews 17, Niklas Larsson 16, Ernests Kalve 7, Alexander Larsson 7, Alan Zekovic 6, Michiel Petersen 6, CJ Jackson 3, Gustav Hansson 2
Luleå: Toure Murry 24, Steven Davis 18, Axel Nordström 13, Adam Rönnqvist 11, Denzel Andersson 10, Denzel George 5, Jonatan Arvidsson 4, Daniel Hansson 2, Tim Kearney 2

Publik: 8