Alan Zekovic driver bollen i den historiskt första basketmatchen i nya arenan i Köpings Bad & Sport. Novembermatchen vanns av Luleå. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Ikväll har ni chansen att se Köping Stars – alla ni som inte haft tillgång till pandemibegränsningens åtta publikplatser i Karlbergshallen eller som avstått säsongens övriga betalsända TV-matcher med Stars.

Nu sänds SBL-matchen Köping Stars mot BC Luleå i den mer allmänt tillgängliga kanalen SVT Play (uppkast klockan 19:34).

– Det är kul att vår produkt kan ses av fler, säger Stars coach Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis som håller fast vid sedvanlig rutin och planering för match.

Stars fans hade spetsat på att se sitt lag i en aviserad SVT play-sändning i bortamötet med Jämtland för snart en månad sedan. Men då slog coronan till i Jämtlands trupp, och Stars spelartrupp fick efter inställd TV-match ta bussen hem från Östersund med en wo-seger, 20-0.

Så enkelt blir det inte att ta poäng ikväll, utan det lär krävas en rejäl arbetsinsats för att betvinga norrlandslaget.

Det har blivit delad pott i lagens två möten under säsongen. Luleå vann första mötet med 97-84 i en historisk första basketmatch på gummigolv i nya hallen i Köping bad & sport. Returmötet uppe i Luleå blev en rafflande tillställning som Köping Stars vann med en poäng, 87-86.

– Det var en av våra bättre matcher under säsongen, säger ”Jotti” Nikolaidis. För en gång skull hade vi fullt lag, och vi använde oss av vår storlek. Vi lyckades genomföra vår defensiva plan och tog bort deras styrkor.

”Jotti” hoppas givetvis på en upprepning ikväll.

– Det krävs att vi spelar smart basketboll.

I fredags blev det förlust mot serieledande Södertälje efter att Stars tidigt hamnat i underläge.

– Då är det svårt att vinna mot topplag, säger ”Jotti” som menar att laget trots allt fick sig en nyttig erfarenhet för framtiden.

Centern Alexander Larsson skadade en tå i tredje perioden, så pass illa att Starsledningen först fruktade en fraktur. Nu var det inte riktigt så illa, men Alexanders medverkan mot Luleå är osäker. Craig Victor II är fortfarande inte ”hundra” efter fotskadan men lär ändå komma till spel.

Luleå har fått tillbaka sin landslagsstjärna Denzel Andersson som också imponerade stort i återkomsten mot Borås. Han spelade näst intill non-stopp och svarade för 14 poäng och åtta assist. En annan som Stars för se upp med är Toure Murry med sina 30 poäng mot Borås. I mötena med Köping Stars har Murry varit bäste poängplockare för Luleå med sina 20 respektive 25 poäng.

Prestigefyllt lär det bi mellan bröderna Hansson som har en egen ”match-i-matchen”. Spelfördelaren Gustav är ju en energisk guard och pricksäker skytt i Stars, och lillebror Daniel i Luleå är en viktig pusselbit i Luleås lagbygge.