Alexander Larsson svarade för nio av Stars poäng, men ådrog sig också en skada på ena tån. Ännu mer poäng gjorde Södertäljes ”tolva” på bilden, Anton Gaddefors. Hela 32 poäng. (Foto: Dan Sederowsky)


Nej, Köping Stars har inget botemedel för ”omöjliga” bröderna Gaddefors i Södertälje. På fredagskvällen pulveriserade Anton och Viktor Gaddefors Köping Stars med att tillsammans svara för 61 poäng (!) för Södertäljeseger med 96-80 (44-34).

Senast svarade bröderna för 53 poäng i mötet med Stars, den här gången blev det alltså ännu mer…

Inte undra på att serieledarna tog sin elfte raka seger i en match där hemmalaget aldrig släppte ifrån sig ledningen efter att ha öppnat med 10-0 i matchinledningen och 17-4 som mest.

Då var det rutinerade Martin Palmbladh som tog de långa skotten för trepoängare, sen var det Anton Gaddefors för nästan hela slanten fram till paus. Fyra treor och sammanlagt 20 poäng är imponerande facit.

Coach ”Jotti” Nikolaidis i Stars:

– Anton är ju en duktig skytt, och när han får in rytmen och flytet så är de store Anton svårstoppad.

Köping Stars stretade visserligen bra emot i andra perioden som blev poängmässigt jämn (20-20). Men Stars svarade för många misstag, vidimerat av statistiken i halvtid. Tio turnovers för Stars mot tre för Södertälje.

– Vi fick inte upp tempot i första halvleken, och kastade bort många bollar, säger ”Jotti” Nikolaidis. En besvikelse samtidigt som Södertälje spelade klokt.

Det märktes en påtaglig förbättring i Stars spel i tredje perioden, och när Niklas Larsson satte sin tredje trea för kvällen var Köping Stars i underläge med blott en poäng, 52-51.

Vad sa ni i paus, ”Jotti”?

– Vi hade ju varit alldeles för mjuka i matchstarten. Det krävdes bättre tempo och det gav effekt.

Med lite bättre lycka i tidiga avslut närmade sig Stars Södertälje. Snart skiljde bara en poäng 52-51.

Hemmalaget repade mod efter Södertäljecoachens Ludwig Degernäs timeout och Södertälje var snart  åter i förarsätet med sju poäng.

Stars svarade direkt och när Gustav Hansson satte en trea var ställningen för första gången i matchen helt jämn, 61-61.

Så visst fanns det förhoppningar i Starsgänget inför slutperioden…

Gustav Hansson i offensiven tar sig runt Södertäljespelarna. (Foto Dan Sederowsky)

Men så var det bröderna Gaddefors förstås. Viktor vek inte en sekund från planen under hela matchen och hann med 29 poäng på sina fyrtio minuter. Det var ändå brorsan Anton, som uppenbarligen vilade upp sig i tredje perioden (inte en poäng), som visade Södertälje vägen i slutperioden. Tre långa treor och när slutsignalen ljöd hade det blivit totalt 32 poäng för hans del.

Köping hade alltså inget motmedel mot brödraduon Gaddefors, och när Stars offensiva hot C J Jackson och nye Jonah Mathews inte var bästa vänner med bollen den här kvällen. Då räckte inte ens fina insatser av såväl Craig Victor II och lagkaptenen Niklas Larsson till att förändra matchbilden.

Ernests Kalve har lämnat Södertäljespelarna bakom sig och har inga problem att sätta två Starspoäng. (Foto: Dan Sederowsky)

”Jotti” Nikolaidis var besviken efter förlusten, särskilt som han trodde att det fanns ett gyllene läge att rubba serieledarna som haft ett tufft och intensivt spelprogram den senaste tiden.

– Men jag kan inte bli annat än imponerad av Södertälje, det är Sveriges bästa basketlag.

För Köping Stars gäller nu att ladda om för den direktsända SVTplay-matchen mot BC Luleå i Karlbergshallen på måndag kväll. Sändningen börjar 19:30 med uppkast 19:34.

Matchfakta

Södertälje–Köping 96–80
(24–14, 20–20, 19–27, 33–19)

Poäng, Södertälje: Anton Gaddefors 32, Viktor Gaddefors 29, Martin Pahlmblad 15, Lazar Radosavljevic 10, Trevin Parks 9, Samuel Berkelund
Köping: Craig Victor II 18, Niklas Larsson 14, Jonah Mathews 11, Gustav Hansson 9, Alexander Larsson 9, CJ Jackson 8, Ernests Kalve 6, Muorwell Muorwel 3, Michiel Petersen 2

Publik: 8