Alan Zekovic tar sig in i ”fiendeland”… (Foto: Dan Sederowsky)


Det blev en tung hemresa för Köping Stars i mörkret från mörka Småland på fredagskvällen. Nässjö dominerade stor del av SBL-mötet, och trots en frenetisk spurt föll Köping Stars med 78-76 (39-29).

– Vi gav oss trots allt en ärlig chans att vinna med matchens sista skott, säger assisterande coachen Andris Kehris.

Det var ändå inte mycket som talade för raffel och dramatik i slutperioden. Stars var efter en dittills svag insats rejält illa ute med underläge 16 poäng. Men Stars knaprade in poäng för poäng och plötsligt skiljde bara tre poäng med en minut kvar, 76-73.

Betydligt bättre returtagningar såväl offensivt som defensivt bidrog till upphämtningen.

– I första halvlek gav vi ju Nässjö chansen till både två och tre skott när de plockade returerna, säger Andris.

Valter Lindström missade i slutminuten ett av sina två straffkast och när C J Jackson satte en trepoängare för Stars skiljde bara en poäng mellan lagen, 77-76!

18 sekunder återstod…

Nässjö missade ytterligare ett av två straffkast och C J Jackson i Stars fick bollen och chansen till ett sista skott med fem sekunder kvar. Men långa armar från Nässjöspelare hindrade Jackson från en avslutande, i så fall vinnande trea.

– Grabbarna ska ändå ha beröm för att de inte gav upp matchen trots det stora underläget, säger Andris Kehris. Det visar på karaktär.

Tyvärr hade det behövts redan från start. Nässjö kom nämligen ut på planen utan att visa några som helst tecken på att halva laget varit coronasmittat och att laget först i veckan återupptagit träningarna.

Gustav Hansson svarade för fyra av Köping Stars poäng mot Nässjö. (Foto: Dan Sederowsky)

Stars mötte ett taggat hemmalag som spelade tight och fysiskt i försvaret och hade siktet rätt inställt, läs Lucie Christofis som satte tre treor i första perioden.

Nässjö var också mestadels i ledning hela perioden, och Gustav Hanssons poäng för Starsledning innan periodslutet speglade inte styrkeförhållandet på planen.

– Nässjö var det mer fysiska laget, menar Andris Kehris. Vi spelade inte så dåligt försvar, men vi måste ta mer returer.

Kvällens första trea för Stars, Ernest Kalve, direkt i andra perioden inledning blev heller inte den kick som Stars hade behövt. Inte en poäng för Stars under de följande fem minuterna! Nässjö å andra sidan svarade för tio, och hann även med en svit med ytterligare åtta poäng innan halvtidsresultatet spikades till Nässjöledning med tio, 39-29.

Jonah Radebaugh provar ett hoppskott och Nässjös Lucien Christofis blockerar. (Foto: Dan Sederowsky)

Stars kom poängmässigt inte närmare hemmalaget i tredjeperioden, och i början av slutperioden var underläget som redan nämnts hela 16 poäng. Inget talade heller för en vändning. Stars knaprade sig dock närmare och närmare…

Men Stars mäktade alltså inte med en ny spektakulär vändning till seger.

Nu väntar i stället en intressant drabbning mot Luleå hemma i nya arenan Köpings bad och sport. Tisdag kväll finns chans att ta revansch för Nässjöförlusten.

Matchfakta:
Nässjö–Köping 78–76

(18–19, 21–10, 25–22, 14–25)

Poäng, Nässjö: Keenan Gumbs 19, Lucien Christofis 16, Valter Lindström 14, David Höök 9, Zachary Charles 7, Abdou Medjedoub 6, Craig Lecesne 4, Dartaye Ruffin 3
Köping: CJ Jackson 19, Ernests Kalve 14, Niklas Larsson 12, Jonah Radebaugh 11, Craig Victor II 10, Michiel Petersen 6, Gustav Hansson 4

Publik: 50