Gustav Hansson svarade för mäktiga 17 poäng i första perioden, och när matchen summerades hade han satt 13 av 14 skott. Imponerande! (Foto: Robert Bjarnefeldt)


När basketdramatik kokas ned till ett koncentrat gällande en enda sekund – den allra sista sekunden (!) i matchen mellan Köping Stars och Norrköping Dolphins – har med all sannolikhet aldrig någon liknande matchsekvens upplevts i Köpings idrottshistoria.

Vad hände under den ”galna” slutsekunden?

Jo, Craig Victor II, lägger i slutsekunden bollen i korgen för Starsseger med 100-98. Vilt hemmajubel givetvis!

Domartrion bedömer dock att det fortfarande återstår 0,5 sekunder kvar av matchtiden.

Okey, då – men i praktiken en omöjlighet att gästerna Norrköping ska hinna få iväg ett sista skott. Än mindre i korgen från långt håll – en trea för seger.

Vad händer?

Jo, Norrköpings landslagsspelare, 210 centimeter Adam Ramstedt, hinner från det han tar emot bollen  på 0,5 sekunder höja händerna och få iväg skottet som rasslar ned i nätet för bortaseger, 100-101!

Karlbergshallen exploderar!

Matchvinnaren Ramstedt får en hel hop jublande Norrköpingsspelare över sig samtidigt som spelare och ledare i Köping Stars högt och ilsket protesterar.

Norrköpings Adam Ramstedt svarade för det galna skottet i den galna avslutningen, och hyllades av segerrusiga lagkamrater. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Men domarna viker inte en tum i sin bedömning, Norrköpings Ramstedt hann leverera det vinnande skottet innan matchen var slut.

”Det är inte möjligt att Norrköpingspelaren hann få iväg sista skottet för seger”, hävdade Starscoachen ”Jotti” Nikolaidis till domarna efter matchen. (Foto: Robert Bjarnefeldt

Låt oss återvända till den dramatiska slutsekunden senare i texten, och i stället ta oss igenom matchens första 39 minuter och 59 sekunder.

Det var ett laddat och revanschfyllt Köping Stars som direkt i matchupptakten visade sig ge topplaget från Norrköping tufft motstånd. Och även här kokas en sammanfattning av första perioden ned till en huvudperson, guarden Gustav Hansson.

Gustav satte 17 poäng, hälften av Stars skörd i inledande perioden!

– Jag fick öppna lägen och det kändes bra redan från starten, säger Gustav. Kompisarna sa till mig att fortsätta…

Gustav kan inte minnas att han upplevt ett liknande flow under sin SBL-karriär, och sett över hela matchen prickade han in osannolika 13 av 14 skott. Detta trots att flowet inte fick en fortsättning efter paus.

– Då fann vi Craig och Alex (Larsson) bättre, och då var det bara att fortsätta göra poängen via insidespel, säger Gustav.

Stars var i förarsätet under hela första halvleken – som mest med tio poäng – och gick till pausvila med ledning 54-47.

Stars utökade direkt till ledning med 13 poäng i tredje perioden där framför allt Alex Larsson svarade för ett gediget jobb under motståndarkorgen. Men gästerna kröp närmare med hjälp av en het Felix Terins, och inför slutperioden var matchen poängmässigt helt jämn, 72-72.

Dramatiken tätnade än mer i slutperioden. Eller vad sägs om att lagen skiftade ledning tio (!) gånger under slutperioden.

Och så är vi tillbaka till den sanslösa slutsekunden.

Det var som upplagt för en vinnarintervju med Craig Victor II som med 39 sekunder kvar stal en boll från en Dolphinsspelare och dunkade in ledningsbollen för 98-96. Dolphins hann med en kvittering till 98-98 innan Craig Victor i sista sekunden tar emot passningen från C J Jackson och enkelt lägger i matchens sista skott för vinst, 100-98.

Trodde alla…

Nu är vi tillbaka till 0,5 sekunden där vi började den här texten. Matchvinnare Adam Ramstedt, berätta:

– Jag var bara ett av alternativen för ett sista skott, men när jag fick stå helt fri tog jag emot passningen och fick i väg skottet. Som satt! Det råder heller ingen tvekan om att jag fick iväg skottet före slutsignalen.

Adam Ramstedt är ett enda stort brett leende.

Gustav Hansson om att förlora när han gör en av sina allra bästa matcher i ligan:

– Segt!

Andris Kehris, assisterande coach i Köping Stars:

– Teoretiskt är det möjligt att göra det som Adam Ramstedts lyckas med. Här i Europa finns en gällande gräns på 0,3 sekunder. I USA tillämpas 0,4 sekunder. Domarna ställs inför ett svårt beslut i bedömningen, helt klart.

Coach ”Jotti” Nikolaidis var i likhet med Stars spelare mäkta upprörd direkt efter slutsignalen:

– Käftsmäll? Ja, så känns det.

”Jotti” vill även hävda att det efter Craig Victors poäng för 100-98 återstod ännu färre tiondelar av matchtiden än 0,5 sekunder.

Surret runt ”Jotti” efter matchen handlade också om möjligheten att lämna in en protest mot resultatet. Men av det resonemanget togs inget snabbt beslut.

Matchen i övrigt, ”Jotti”?

– Ingen coach är nöjd över att förlora en match trots hundra gjorda poäng.


MATCHFAKTA

Köping–Norrköping 100–101
(35–24, 19–23, 18–25, 28–29)

Poäng, Köping: Gustav Hansson 24, Craig Victor II 22, CJ Jackson 18, Alexander Larsson 14, Ernests Kalve 11, Niklas Larsson 9, Michiel Petersen 2
Norrköping: Felix Terins 29, Tyler Flack 22, Terry Larrier 18, Adam Ramstedt 14, Tim Schüberg 7, David Jolinder 6, Hugo Bergström 3, Hugo Lilja 2

Publik: 8


Matchens lirare

Pris från Sjöbergs Ventilation

KÖPINGS STARS: Gustav Hansson

NORRKÖPING DOLPHINS: Felix Terins