Senast mot Umeå Basket svarade Jonah Mathews för hela 36 poäng, varav hälften under matchens fem sista minuter. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Efter den omdiskuterade uddamålsförlusten i veckan mot Norrköping har Köping Stars vänt norrut för SBL-match i eftermiddag mot Umeå BSKT.

Bussresan klarades av redan under fredagen så det ska vara en utvilad Starstrupp som kliver in i hallen i dag. Dessutom komplett med tolv spelare – om än att senaste nyförvärvet Leonard Halling-Ibo får avvakta ytterligare en vecka på sin debut.

Stars coach Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis har lagt den diskutabla förlusten mot Norrköping bakom sig, och låter förstå att det inte lönar sig att vara kvar i det förflutna.

Stars har visserligen en videoupptagning som visar att Norrköpings skott avlossades efter matchtidens slut.

– Men vi borde inte ens ha gett Norrköping chansen att ta skottet. Ett defensivt misstag bäddade för det, säger ”Jotti”.

Fokus ligger nu på fjärde mötet med Umeå där Köping Stars vann sina två hemmamatcher övertygande (90-63 och 97-77) men förlorade bortamötet med knappa siffror, 105-102.

– Vi var inte på tårna senast mot Umeå, medger ”Jotti” Nikolaidis. Anfallsmässigt har vi inte haft några större problem på sistone, 102 poäng mot Umeå var ju helt okey. Men vi måste få ihop det bättre i försvaret.

”Jotti” ger samtidigt Umeå cred för deras seger senast mot Stars.

– Ett välcoachat lag som gjorde en stark insats.

Inte minst en stekhet Guim Expósito med hela 18 assist och 18 poäng.

Stars har visserligen tre fler segermatcher i ligan än Umeå men senaste raden av förluster gör att ”Jotti” inte oväntat vill finna ett vinnarspår för laget.

– Att det vi får ihop det en hel match. Nu har vi också alla spelare, förutom Leonard, tillgängliga.

Coach ”Jotti” Nikolaidis kan åter räkna in Jonah Mathews i spelartruppen efter att amerikanen av karantänskäl (snabbvisit hem till USA) missat veckans högdramatiska match mot Norrköping. Nu är Jonah även kvitt sin tidigare fotskada och är spelsugen och spelklar i mötet med Umeå.

Jonah har inte glömt det tidigare mötet med norrlandslaget. Besvikelsen över att det blev knapp förlust trots att han själv svarade för hela 23 poäng i slutperioden! Totalt 36 poäng.

– Det lossnade bra i fjärde perioden och jag har inget emot att göra något liknande i dag…

Den tidigare fotskadan från ett träningspass besvärar inte längre och han och laget har haft en bra träningsvecka.

”I am ready to go”.

Självförtroendet har heller inte, menar Jonah, lidit skada efter den lika osannolika som ofattbara förlusten i veckan mot Norrköping. Jonah i karantän följde dramat i sin dator och tvekar inte:

– Norrköpings sista skott kom för sent, vi borde ha tilldelats segern.

Sista skottet förresten…

Jonah Mathews tog själv ett sådant skott från halva planen (!) i slutsekunden i bortamötet med Umeå. Nätrassel hade inneburit förlängning, men bollen tog i ringkanten och studsade ut.