Craig Victor II i Köping Stars svarade för en imponerande insats mot Umeå BSKT. 26 poäng och 15 returer är en fin-fin double-double. (Foto: Dan Sederowsky)


Köping Stars hittade tillbaka till ett efterlängtat vinnarspår på lördagskvällen. Segern för Stars mot SBL-kollegorna i Umeå BSKT skrevs till 96-92, men först efter en kraftsamling efter att Umeå hämtat upp ett underläge med 15 poäng i slutperioden.

När det som mest behövdes var det Stars pointguard C J Jackson som klev fram när det som mest behövdes. Då återstod fyra minuter av matchen och Köping Stars såg ut att ha förlora greppet. Den stora ledningen hade krympt till blott en ynka poäng, 81-82 och hemmalaget Umeå vädrade morgonluft…

Jackson som redan tidigt dragit på sig tre fouls och tvingats till vila på bänken, hade fram till den här stunden inte svarat för en enda poäng i matchen!  Nu lyckades Jackson hitta korgen för en tvåpoängare och satte strax efteråt en befriande trepoängare – Stars enda i slutperioden! Det gav tillräckligt med poängmässigt andrum för att hålla Umeå på någorlunda betryggande distans resten av matchen.

– Efter C J:s tre tidiga foul hade vi ingen anledning att spela honom för hårt, säger Stars coach ”Jotti” Nikolaidis. Inte när vi har både Gustav (Hansson) och Jonah (Mathews).  C J är i det läget ett sparkapital, en trygghet att ha att sätta in i avgörande lägen.

Jacksons poäng var visserligen av stor betydelse, men det här var matchen där Craig Victor II var Köping Stars dominerande spelare. Från det att Craig satte Stars första poäng i matchen fram till den läckra alley-oopen i slutminuten. Craig svarade för en double-double med totalt 26 poäng och hela 15 returer.

– Craig har tillsammans med Alexander Larsson ett övertag mot Umeås killar runt korgarna. I dag hittade lagkompisarna Craig med inspelen och han gör det jättebra.

Craig Victor överträffades i den här matchen endast av Umeås Guim Exposito som nu ”exploderat” två matcher i rad mot just Köping Stars som inte mäktat få kontroll över spanjoren. Förra gången levererade han 18 assists till sina lagkompisar, men i lördagsmatchen valde han att ta flera skott för egen del. Varför inte när skyttet fungerar. 33 poäng blev det.

– Exposito trivs uppenbarligen att spela mot oss, säger ”Jotti” Nikolaidis. Men han är en duktig kille särskilt som han jobbar över stora ytor.

Guim Exposito är den ledande spelaren i ett Umeå som för tillfället saknar tre tongivande spelare i uppställningen. Ändå visade spelarna tidigt i matchen att de ville krympa sexpoängsavståndet mellan lagen i ligatabellen. Stars bjöd samtidigt på ett stundtals slarvigt spel med åtskilliga fouls som Umeå utnyttjade. Det krävdes två snabba trepoängare av Jonah Mathews för att Stars skulle ta tillbaka initiativet och senare vinna första perioden med 25-21.

Jonah Mathews fortsätter leverera i Köping Stars linne. Mot Umeå blev det 20 poäng efter bland annat tre trepoängare. (Foto: Dan Sederowsky)

Umeå fick en smakstart med nio raka poäng för ledning i andra perioden, men efter att Niklas Larsson satt en trea för tände Stars till och vände matchbilden till egen fördel och pausledning med 48-41.

Alexander Larsson anförde sedan Stars offensiv under korgen direkt efter pausen, och när även Gustav Hansson blev het i sitt skytte såg Stars ut att gå mot en klar seger. Som mest var ledningen 15 poäng, 72-57.

Men som redan nämnts kom hemmalaget starkt i slutperioden, och inte förrän Stars ledning var nere i en poäng stoppades ”blödningen” med C J Jacksons uppvaknande.

”Jotti”  Nikolaidis var i stort nöjd med offensiven, och att Stars än en gång gör mycket poäng. Men Stars har för många perioder i matchen där spelet inte fungerar.

– Vi måste verkligen fixa till försvarsspelet. Det här håller inte när det framöver drar ihop sig till slutspelet, säger ”Jotti”

Den här kvällen kunde han och lspelarna ändå njuta över segern under bussresan hemåt.

Matchfakta

Umeå–Köping 92–96
(21–25, 20–23, 27–26, 24–22)

Poäng, Umeå: Guim Exposito 32, Maxim Esteban 17, Cole Welle 16, Jonathan Peleg 11, Emil Häglund 10, Daniel Johansson 6
Köping: Craig Victor II 26, Jonah Mathews 20, Gustav Hansson 14, Ernests Kalve 11, Alexander Larsson 9, CJ Jackson 7, Niklas Larsson 7, Michiel Petersen 2

Publik: 8