C J Jackson har under speluppehållet hunnit med en snabbsväng hem till familjen i USA, men är nu rejält spelsugen och laddad inför kvällens möte med Norrköping Dolphins. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


I kväll matchar Köping Stars igen – tre veckor efter att spelarna senast drog på sig matchlinnet i SBL. Norrköping Dolphins väntar hemma i Karlbergshallen efter en veckas vila för slitna kroppar, följt av fyspass och träningar med fullt manskap.

Ett osedvanligt långt speluppehåll, coach Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis. Fördel eller nackdel för Stars?

– Nja, vi tappar lite av rytm och tempo men har i gengäld kunnat nöta mer på detaljer.

Det sistnämnda nog så viktigt då Stars trupp under uppehållet kompletterats med Leonard Halling-Ibo, en powerforward hämtad från SBL-kollegorna Fryshuset. Han får dock enligt SBL-reglerna vänta på sin Starsdebut ytterligare två veckor.

Leo är lika spelsugen som C J Jackson, Stars pointguard, som under uppehållet hunnit med en sväng över till familjen i Kalifornien, men som återvänt för avslutningen av grundserien och ett stundande slutspel. Förra säsongen snuvades han ju på upplevelsen efter att coronapandemin stängt ned ligan.

– Det blir alltid lite extra när det drar ihop sig till viktiga matcher, säger C J Jackson som gläds över att truppen stärkts under uppehållet.

C J är övertygad om att potentialen finns hos manskapet i Stars, och han lägger ingen frustration på att laget hittills har minusstatistik i vinst- och förlustkolumnen.

– Jag blickar aldrig bakåt, utan ser framåt. Vi har ett lag som blir bättre dag-för-dag, och med en allt mer stärkt lagkänsla.

Aldrig blicka tillbaka? C J, du minns väl dina sagolika tjugo poäng enbart i slutperioden mot Jämtland Basket i senaste matchen?

– Jaså, var det tjugo? Nej, det är inget jag lagt på minnet.

Nu gäller det topplaget Norrköping Dolphins i kväll, som med 17 vinster har lika många poäng som serieledarna Södertälje. Köping Stars har mött Norrköping två gånger i ligaspelet – båda matcherna i Norrköping och med förlust med åtta poäng i vardera match (87-79 och 94-86).

Klara förluster kan tyckas, men bakom siffrorna döljer sig bra insatser av Stars trots reducerat manskap. Flera av nyckelspelarna har saknats på grund av skador samtidigt som coach ”Jotti” Nikolaidis i det senaste Dolphinsmötet såg tre (!) spelare i Stars bli utfoulade.

– Vi var ganska nära i båda matcherna, så givetvis går vi givetvis för seger. Men det är ett bra lag vi möter.

Segerreceptet? ”Jotti” ser inte oväntat en kombination av flera faktorer. Försvarsmässigt gäller att snäppa upp efter en del tidigare mediokra insatser.

– Offensivt handlar det om att fortsätta skjuta bra. Vi är trea i ligan i trepoängsskyttet, och vi ska givetvis fortsätta att vara bland de främsta. Sen handlar det att ta kampen i en-mot-en-situationerna..

Köping Stars får i kvällens match undvara som tidigare nämnts nyförvärvet Leo Halling-Ibo, men även Jonah Mathews som tvingas till ett karantänuppehåll efter sin USA-utflykt under speluppehållet.

Matchvärd

Se matchen på SBLplay.se

Tisdag 2 mars kl 18:34