Ernests Kalve svarade för 15 av Köping Stars poäng. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Södertälje Basket blev än en gång för svår SBL-utmaning för Köping Stars hemma i Köpings Bad & Sport. På måndagskvällen satte gästerna den hundrade poängen i matchslutet för basketseger med 81-100 (35-50).

– Vi möter ett lag som är en kandidat i kommande SM-final, medan vi får jobba vidare med att försöka rätta till våra misstag, säger Starscoachen Torbjörn Gehrke efter matchen.

Inledningsvis tycktes matchförloppet bli motsvarande lagens möte i fredags kväll. Södertälje tog direkt greppet med åtta raka poäng och när Stars senare i perioden kröp närmare med en dunk av Tope Arikawe till 19-24 svarade gästerna med åter på gasen. Differensen på fem poäng rann snabbt iväg till 13 i periodpaus.

Jordan Giles drog ett tungt lass när han hade mest speltid i Stars. Nu blev det 24 poäng på 32 spelminuter. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

I en betydligt mer målsnål andraperioden (14-16) var det framför allt gästernas lagkapten Martin Pahlmblad som visade varför han som en av Sveriges mest rutinerade landslagsmän fortfarande har lugnet i skottögonblicken. Nu gjorde han några treor direkt i öppningen av perioden och så satte 35-åringen några avslutande poäng före paussignalen. Vips var gästerna i förarsätet med hela femton poäng.

– Jag har ju en tydlig roll i laget, jag ska skjuta i bollarna, säger Martin. Receptet för att lyckas bottnar givetvis i alla mina skottrepetitioner genom åren, och att inte analysera för mycket – det skapar bara problem.

Inte mycket talade för att Stars skulle kunna hota Södertälje efter pausen. Men Stars kom ut med energi som även överraskade gästerna.

– Vi vågade verkligen, menar Torbjörn Gehrke som fick se sitt manskap metodiskt knappa in på gästernas försprång.

När Ernests Kalve och Tim Carlsten satte varsin trea var Stars så nära som tre poäng (61-64). Och publiken tände till ordentligt.

Stars vann också perioden med 28-21, men ändå skiljde åtta poäng till gästernas fördel när lagen gick in i slutperioden.

Men Stars kom aldrig att närma sig gästerna i poängprotokollet.

– Södertälje straffar oss för varje misstag, säger Torbjörn Gehrke.

Efter en tidigare teknisk foul och en osportslig foul vid frilägessituation fick Liam O’Reilly lämna planen med 3 minuter kvar av matchen.

Nu får Köping Stars repa mod under julhelgen för sedan väntar två intressanta kamper mot Umeå (borta) och Fryshuset (hemma) före nyåret. Chans att bättra på självförtroendet genom att bryta den långa förlustraden…


MATCHFAKTA

Köping–Södertälje 81–100
(21–34, 14–16, 28–21, 18–29)

Poäng, Köping: Jordan Giles 24, Ernests Kalve 15, Tope Arikawe 13, Liam O’Reilly 10, Oliver Gehrke 7, Kevin Peterson 6, Tim Carlsten 3, Hampus Åhlin 3

Södertälje: Alexander Lindqvist 24, Martin Pahlmblad 23, Lazar Radosavljevic 21, Trey Freeman 16, Jonathan Person 7, Anton Gaddefors 5, Dino Pita 4

Publik: 368