Guarden Gustav Hansson fick rejält med speltid mot Södertälje, och levererade inte mindre än 12 assist för Starspoäng. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Köping Stars stretade emot riktigt bra när favoriterna till ligasegern i SBL Södertälje kom till Karlbergshallen. Men gästerna lade i en extra växel när matchen skulle avgöras i slutperioden. Södertäljes segersiffror skrevs till 86-74 efter ledning med 41-32 i paus.

Framför allt plockade gästerna fram sin rutin för att metodiskt mala ner Köping Stars i slutperioden. När sedan skyttet fördelades ut på lagets förgrundsfigurer, bröderna Anton och Viktor Gaddefors samt Martin Pahlmblad och Lazar Radosaljevic – alla slutade på 17 poäng (!) – fann Stars inget botemedel.

– Vi har bättrat på vårt försvarsspel de senaste matcherna, men i dag har vi tyvärr några kostsamma matchminuter i första och tredje perioden, säger Stars coach ”Jotti” Nikolaidis.

Det har inget lag råd med i möten med Södertälje Basket. Inte heller Stars som tidigare förlorat samtliga tre möten mot Södertälje i ligaspelet.

Ingen trodde heller att ett skadedrabbat Köping Stars den här eftermiddagen skulle rå på laget som går för fullt för serieseger:

– Vi vill ha chansen till ligasegern i våra egna händer, och då kan vi inte tappa poäng mot Köping, säger Anton Gaddefors. Men Köping gör det bra, inte minst med tanke på lagets alla skador.

I avsaknad av knäskadade Jonah Mathews matchades bland annat guarden Gustav Hansson hårdare av coach Nikolaidis. Nu blev det 32 minuters speltid.

– Kul att spela mycket, och vi kan ju inte fundera på spelarskador. Vi andra får ta mer ansvar, och vi ser givetvis vår chans att stärka oss till dess killarna kommer tillbaka från sina skador, säger Gustav Hansson.

Det var också ett frejdigt spelande Köping Stars som öppnade matchen med snabba poäng fördelade på Alan Zekovic och Craig Victor II till ledning 11-4. En härlig öppning, men Södertälje var inte sena att svara – med råge. Hela 18 Södertäljepoäng under resten av perioden samtidigt som Stars bara mäktade med tre.

Craig Victor II fortsätter att imponera i Stars. Mot Södertälje blev det 29 poäng och här har gästernas Anton Gaddefors hamnat på efterkälken. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Anton Gaddefors dominerade sedan stort tillsammans med Lazar Radosavljevic i andra perioden och var bidragande orsak till att gästerna gick till pausvila med ledning nio poäng (41-32).

Södertälje kom ut starkt efter vilan, och det mesta talade för en behaglig bussresa hem när gästerna ökade försprånget till hela sexton poäng (58-42) i tredje perioden.

– Vi ville få till en rejäl ledning, men fick kämpa hårt för att nå dit, säger Anton Gaddefors som med fyra foul satt bänkad merparten av perioden.

Ändå tog Köping Stars sig tillbaka in i matchen med en kombination av energi och bra skytte samtidigt som Södertälje tycktes slappna av. Fyra lyckosamma minuter i slutet av perioden förde Stars så nära som en poäng, 62-63, och hopp om att ta sig förbi i poängprotokollet under slutperioden.

– Vi fick tillbaka en bra känsla när vi satte skotten, säger Gustav Hansson som själv öppnade den framgångsrika fyraminutersperioden med sin trepoängare.

Gustav som vanligtvis är flitig och duktig skytt överlät med 12 assist skyttet till sina lagkompisar:

– Jag hade ofta två man på mig, och i stället för att forchera fram ett skott var det bättre att leverera bollen till bättre placerad kompis.

Alan Zekovic blev startspelare mot Södertälje och satte också de fem första poängen för Stars i matchen. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Förhoppningen att störa Södertälje i slutperioden kom tidigt på skam. Visserligen öppnade ”Matchens lirare” i hemmalaget, Craig Victor II, med en trepoängare , men det skulle bli hans 29:e och sista poäng i matchen.

– Vi chansade sedan rejält för matcha Södertälje, förklarar ”Jotti” Nikolaidis.

Men Stars-skotten hade svårt att nå korgnätet, och med ett tiopoängsförsprång spelade Södertälje rutinerat och enkelt av matchen för seger, den fjärde mot Stars under säsongen.

Möjligen får Köping Stars nya chanser att betvinga Södertälje. Tabellpositionerna just nu bäddar för kvartsfinalmöten – bäst av fem – i slutspelet mellan Stars och Södertälje.

– Men vi vill som sagt vinna ligan, och jag föredrar hellre att möta Umeå än Köping i kvartsfinalen, säger Anton Gaddefors.


MATCHFAKTA

Köping–Södertälje 74–86
(14–22, 18–19, 32–27, 10–18)

Poäng, Köping: Craig Victor II 29, CJ Jackson 10, Alan Zekovic 9, Leonard Halling-Ibo 8, Niklas Larsson 8, Gustav Hansson 7, Ernests Kalve 3
Södertälje: Martin Pahlmblad 17, Viktor Gaddefors 17, Anton Gaddefors 17, Lazar Radosavljevic 17, Dino Pita 13, Trevin Parks 5

Publik: 8


 

Matchens lirare

Pris från Reklamtryckeriet

KÖPINGS STARS: Craig Victor

SÖDERTÄLJE BBK: Martin Palmblad