Oliver Gehrke slet hårt under sina minuter på banan, och totalt blev det 11 poäng (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Det här var matchen som Köping Stars verkligen behövde vinna i jakten på en sjundeplats. ”Nu är vi rökta på den platsen”, menade en besviken coach Torbjörn Gehrke efter att Umeå avgjort SBL-mötet i slutperioden för seger, 72-83 (38-38).

Det blev en match som svängde rejält, men som till stora delar avgjordes av gästernas förmåga att ta vara på Stars bortkastade bollar samt att förvalta sina betydligt fler utdömda straffkast. Enbart dessa två faktorer gav gästerna sammanlagt 22 fler poäng än Köping Stars.

Men coach Gehrke var inte ensam i hemmahallen att skaka på huvudet över en del avblåsningar som gick emot Stars. Många var situationerna var tuffa närkontakter.

Han ville dock inte kommentera domarinsatsen för kvällen – inte efter att ha tilldelats en skriftlig varning för att vid tidigare tillfällen ha kommenterat domarinsatser.

– Så jag väljer att hålla tyst.

Ändå var det mycket som talade för Stars den här kvällen. En fin skalp senast (Södertälje) och härlig atmosfär i Köping Bad & Sport när en större publikskara bänkade sig i hallen efter att restriktionerna kring pandemin släppts.

Liam O’Reilly klev upp ur sjuksängen och stannade på 12 poäng (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Kanske spände sig hemmaspelarna för mycket i matchinledningen. Inte ett skott i korgen under de första tre och en halv minuterna! I stället sju raka poäng av Umeås Willesley Butler som fick en perfekt inledning på det som kom att bli 18 poäng till slut.

Nyförvärvet Evan McGaughey i Stars fick en öppning åt motsatt håll. Två snabba foul och några missade skott indikerade på en frustrerande kväll – och så blev det.

– Det var en av de kvällar när ingenting fungerade, sade Evan besviket efteråt. Möjligen ville jag för mycket, men ikväll funkade det inte,

Gästerna dominerade första perioden, men Stars tog tillbaka initiativet i den andra perioden. Då öste Stars på till publikens förtjusning och gjorde 14-2 på två och en halv minut. 38-38 var pausställningen, men publiken hade gärna unnat Liam O’Relly ”buzzer-poängen” som levererades i korgen från egen planhalva! Någon tiondel för sent…

Stars höll greppet om matchen i tredje perioden efter att Jordan Giles tog på sig en större och framgångsrik roll i skyttet. Fyra poäng till Stars fördel inför slutperioden jämnade tidigt ut och ställningen var 66-66 efter att en för kvällen pigg Niklas Larsson satt en tvåa men samtidigt fallit tungt i golvet.

– Vi gjorde rätt saker under stor del av matchen, men får inte betalt för det, säger Torbjörn Gehrke.

Istället var det Umeå som övertrumfade hemmalaget i att hitta korgen och plötsligt var Stars sju poäng efter. Och försprånget mäktade laget inte ta ikapp.

Jordan Giles fick bara ett straffkast under matchen, vilket han också satte. Men gästande Umeå som fick betydligt fler straffkast förvaltade dem till sin fördel – tio mer poäng än Stars. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Liam O’Reilly som klev upp ur sjuksängen var besviken:

– Det finns inga ursäkter för min egen insats, jag borde ha gjort det bättre. Men vi satte för få av våra skott.

Förlusten innebär att Stars har mycket litet hopp om att passera Umeå BSKT i grundserien. Därmed talar det mesta också för att Köping Stars precis som förra säsongen ställs mot suveräna serieledarna Norrköping Dolphins i en av slutspelets kvartsfinaler.


MATCHFAKTA

Köping–Umeå 72–83
(10–22, 28–16, 18–14, 16–31)

Poäng, Köping: Jordan Giles 17, Niklas Larsson 14, Liam O’Reilly 12, Dominic Robb 12, Oliver Gehrke 11, Evan McGaughey 4, Hampus Åhlin 2

Umeå: Cameron Oluyitan 22, Will Butler 18, DeMarco Dickerson 16, Gustav Hansson 9, Jonathan Peleg 6, Emil Häglund 6, Cole Welle 4, Nils Botold 2


Fler bilder från matchen (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Köping Stars - Umeå BSKT 22-02-11