Dominic Robb i Köping Stars toppar statistiken över antalet blockar i genomsnitt i SBL. I den tidigare hemmamatchen mot Fryshuset bättrade Robb på sitt snitt med ytterligare fem (!) blockade skott. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Köping Stars reser till huvudstaden under måndagen för säsongens fjärde och sista SBL-match mot SBL:s  jumbo, Fryshuset. De tre tidigare matcherna har givit Stars relativt komfortabla segrar (106-57 och 81-68 hemma) samt 80-58 på bortaplan.

– Men det är tufft att ladda om efter besvikelsen i fredags kväll, säger coach Torbjörn Gehrke.

Förlusten mot Umeå svider fortfarande i skinnet för Stars – en match som skulle vinnas och bygga vidare på skrällsegern mot Södertälje och dessutom ge Stars en rejäl möjlighet att fightas om en bättre ligaplacering.

Umeå – som gick ordentligt på pumpen mot Jämtland under söndagen (0-21 efter drygt fem minuter och förlust med 60-94) – är teoretiskt fortfarande nåbara.

De fyra ligamatcherna mot Umeå borde enligt coach Gehrke ha fått ett utfall i 2-2. Nu blev det 1-3, och då gäller att lära sig hantera förluster.

– Det är så vi bygger kultur och mental inställning.  Att dra lärdom och att vi måste bli bättre.

Fryshuset i kväll är en så kallad ”måste-vinna-match”.

– Sådana matcher är inte lätta, och då brukar det krävas lite extra. Nu krävs det rejäl disciplin för att gå in och ”städa-av-matchen”, säger en i övrigt lite irriterad Gehrke.

Irritationen bottnar i att sonen Oliver riskerar en avstängning efter en närkamp med Umeås Cole Welle i fredagsmatchen. Umeå har anmält Oliver Gehrke för att ha vållat blodvite med en armbåge.

Köping Stars får avvara en covidsmittad Kevin Senghore-Peterson, men får i stället tillbaka Simon Klaasma som av hälsoskäl inte kunnat spela på senare tid.

Avslutningsvis lite kuriosa: ”Match-i-matchen” blir mellan förre Starsspelaren Aleksa Solevic i Fryshuset och Jordan Giles i Köping Stars. Aleksa toppar poängligan i SBL med snittet 19.7 poäng före Jordan med snittet 18.4 poäng.