Miraklet på fredagskvällen i Borås blir en klassiker i Köpings Stars historia. Laget vände underläge med 17 poäng i slutperioden och avgjorde bortapremiären i Svenska Basketligan med ett bonuskast med 0,6 sekunder kvar. Nye playmakern Cleveland Jackson Jr gick fram till straffkastlinjen, visade kyla och satte bonuskastet för seger 91-90!

– Jag gjorde det jag tränar på varje dag.

Nervös?

– Nej, inte alls. Jag har varit i den här situationen förut, i USA.

Prestationen skedde i en ligapremiär där Köping Stars reste ned till en av favoriterna till SM-guldet, Borås – ett lag som har sex raka segrar mot just Köping Stars.

Det skedde också efter att skarpskytten i Borås, William Gutenius, öppnat slutperioden med sju snabba poäng för hemmaledning med hela 17 poäng (84-67), som tvingade Stars coach ”Jotti” Nikolaidis att ta time-out för att stoppa ”blödningen”.

Vad sades under time-outen, ”Jotti”?

– Det var ju frustrerande att se hur vi sprang bort oss. Nu gick vi igenom några spel att hålla oss till. Samtidigt satte jag in NiklasLarsson och John Brändmark som powerforwards.

Stars hade inget att förlora, och öppnade direkt efter time-outen med en tredje dunk för kvällen av Jeremy Combs. Niklas Larsson blev het och följde upp med fem poäng. Gary Blackston och Jeremy Combs minskade avståndet till Borås till sju poäng (86-79) med tre minuter kvar.

Niklas Larsson och Blackston höll tempot uppe och minskade differensen till fyra poäng ((89-83), och Borås var ordentligt i gungning. Larsson visade kaptentakter och vågade och satte en trepoängare (89-86) med mindre än minuten kvar. Stars stördes inte ens av att hemmalaget satte ett straffkast – Gary Blackston kontrade med att göra 90-88 med en halvminut kvar.

Och magiskt nog vann Stars tillbaka bollen och kunde med Cleveland Jackson Jr som spelförare gå för seger. För det krävdes en trea. Men det skulle visa sig finnas andra sätt att roffa till sig tre poäng…

– Jag hade gärna sett att Jackson i det här läget försökt sig på en trea, säger Jotti som misstänkte att tröttkörda Starsspelare inte skulle kunna stå emot i en förlängning.

Jackson med bollen höll koll på skottklockan och ville göra en aggressiv framstöt mot korgen.

– Skulle jag missa fanns ändå mina lagkompisar i bra positioner för att ta returen för ett nytt skott.

Jackson satte skottet trots hård uppvaktning. Samtidigt blev han foulad och fick bonuskastet för seger…

Stars trivs onekligen att spela premiärer i Svenska Basketligan. Vi minns fjolårets premiärseger mot dåtida SM-finalisten Luleå. Nu blev det motsvarande bedrift mot fjolårsfinalisten Borås – på bortaplan.

– Vi har ju ingen press på oss, sade lagkaptenen Niklas Larsson före matchen. Samtidigt gav han sitt lag en 50/50-chans att ta sin första seger mot Borås.

Coach ”Jotti” Nikolaidis var givetvis ett stort leende efteråt.

– Jag är jättestolt över grabbarna, och hur vi sätter stopp för Borås i slutperioden. Den här gången har vi också marginalerna på vår sida.

Men ligapremiären började illa. Borås tog vara på stora ytor i Stars försvarsspel, tog dessutom nästan alla returer och gick direkt till ledning 13-2.

Borås kom med ett nytt mäktigt ryck efter att Stars putsat till siffrorna till 20-17. Då svarade hemmalaget åter för 13-2 under de sista minuterna och halvtidsledning 33- 19.

Köping Stars kom ut bättre i andra perioden, tätade försvarsspelet och började sätta mer enkla poäng. Sakteliga kröp Stars sig närmare – nådde också fram till 44- 44 med två minuter kvar.

Då kom hemmalagets ryck med sex poäng fram till pausvilan, och med ytterligare åtta raka poäng efter paus.

Mycket talade för att ”tåget” nu var på väg att gå för Köping Stars. När sedan Marcus Tyus i Borås avslutade perioden med en trea för ledning 75- 59 räknade nog hemmapubliken hem en säker seger i ligapremiären.

Ingen förväntade sig ett ”stjärnmirakel”…

Men nu vet ni hur det gick till i slutperioden…

Matchhjälten Cleveland Jackson Jr var givetvis nöjd med att Stars lyckades vinna en så tuff öppningsmatch i ligan.

– Det är alltid stort att vinna på bortaplan. Vi kämpade verkligen som ett lag.

Coach ”Jotti” Nikolaidis höll med sin playmaker.

– Vi har många spelare som kliver fram. Jeremy Combs som varit skadad i veckan, Gary Blackston, Cleveland Jackson Jr och så Niklas Larsson, bäste poänggörare i Stars med sina 22 poäng. Samtliga dessa spelare svarade för ”stora” spel i matchens slutskede, menar ”Jotti”

Det var en match där även Stars stora supporterskara njöt av att det makalösa matchdramat föll ut till ”stjärnornas” fördel.

MATCHFAKTA

Borås–Köping 90–91
(33–19, 17–27, 25–13, 15–32)

Poäng
Borås: Zachary Cuthbertson 16, Elvar Fridriksson 16, DeAndre Davis 15, William Gutenius 15, Marcus Tyus 14, Simon Gunnarsson 7, Andreas Persson 3, Fredrik Andersson 2, Ludvig Johansson 2
Köping: Niklas Larsson 22, Cleveland Jackson Jr 18, Gary Blackston 18, Jeremy Combs 16, Mikael Axelsson 9, Lukas Friberg 6, John Brändmark 2

Publik: 1 069