Köping Stars och Djurgården Basket gav förra veckan sina hängivna supporters en euforisk upptakt i Svenska Basketligan. Stars vände underläge med 17 poäng i slutperioden mot Borås till seger med en poäng i matchens sista sekund! Nykomlingen Djurgården drog i sin premiär ifrån Jämtland Basket i matchens slutskede för seger inför 4 000 (!) åskådare i Kungliga Tennishallen.

Så många går inte in i Karlbergshallen i Köping, men allt talar för en fullsatt hall fredag kväll när Stars tar sig an Djurgården i en efterlängtad hemmapremiär. Det lär också bli två lag med spelare fullpumpade med energi som drabbar samman.

– Vi kom igång ordentligt i slutperioden nere i Borås, säger Stars head coach ”Jotti” Nikolaidis som gärna ser en motsvarande fortsättning på fredagskvällen.

Det var då Stars kapten Niklas Larsson i en tilldelad roll som powerforward kom loss ordentligt i skyttet, och de tre amerikanska importspelarna Jackson, Blackston och Combs utgjorde ett ständigt hot. Trions gemensamma poängskörd i matchen (52) fördelades på 18, 18, 16 och den jämna spridningen visar om inte annat på en lika välkommen som imponerande styrka i årets Stars.

Det kan behövas i kväll, då ”Jotti” Nikolaidis förväntar sig en betydligt tuffare match än när Stars för några säsonger sedan vann tre raka matcher mot Djurgården i Superettan eller i mötet med Djurgården i Svenska cupen för några veckor sedan. Köping vann bortamötet med klara 97-81.

– Vi kom med bra energi i den matchen och var fokuserade i våra plays, säger ”Jotti” som även var nöjd med lagets defensiv högt upp i banan.

Djurgården å sin sida kanske inte hade sin bästa dag, och är sannolikt revanschsugna. För Stars gäller bland annat att hålla koll på ett konstant hot i Djurgårdens guard Derrick Wilsson som svarade för hela 35 poäng i ligapremiären mot Jämtland.

Stars har haft en bra träningsvecka, men det är osäkert om Shane Walker kommer till spel. Han har dragits med sviterna av två smällar mot huvudet den senaste månaden. Först under matchdagen tas beslut om spel.

Stars fans minns säkert fjolårets ligapremiär i Karlbergshallen och vinsten mot Luleå med en poäng. Det visade sig bli enda vinsten för Stars på 20 matcher mot ligans fem topplacerade lag.

Nu blev det ånyo vinst med en poäng mot SM-finalisten Borås i seriepremiären. Coach ”Jotti” Nikolaidis tror att Stars, till skillnad från fjolårssäsongen, har större möjligheter att sno åt sig ytterligare några vinster mot ligans förväntade topplag under årets säsong.

– Det gäller för våra spelare att vara hungriga…

”Jotti” vet hur små marginalerna är mellan bollar ”ring-ut” och ”ring-in”. Och han vill inte se en upprepning av fjolårssäsongens katastrofala uppföljning av den lyckade premiärvinsten mot Luleå. Då tog Stars emot Wetterbygden hemma i Karlbergshallen och förlorade med 43 poäng…