Det dröjde långt in i matchen innan Liam O’Reilly hade lyckan med sig i skotten. Därmed blev han också poängbäst i Köping Stars. (Foto: Dan Sederowsky)


Köping Stars fick efter en svag förstaperiod aldrig närkontakt med Södertälje i SBL på tisdagskvällen. Förlustsiffrorna på bortaplanen skrevs till slut 95-83 (51-42), och coach Torbjörn Gehrke fick för första gången se sitt manskap fallera mentalt.

– Jag är förvånad, det här har jag inte sett tidigare under säsongen, säger Torbjörn Gehrke. Det var inget fel på killarnas hjärta och vilja i kväll, istället kom det att bli rent mentala missar. Misstag för att grabbarna inte vågade lita på varandra…

Stars var förvarnat om att hemmalaget Södertälje skulle komma taggat till match – i deras fall för att bryta raden med tre förluster.

Södertälje tycktes vara redo, inte minst kvällens storskytt Radosavljevic som Stars inledningsvis gav enkla, öppna lägen för skott.

Niklas Larsson matchades hårt av coach Gehrke som gav Niklas nästan 38 minuter på banan. (Foto: Dan Sederowsky)

När sedan ett slarvigt Stars svarade för hela sju turnovers i första perioden gavs Södertälje lättvindigt ett tiopoängsförsprång innan Niklas Larsson med en trea tillfälligt stoppade blödningen. Men hemmalaget tog några avslutande treor för en 12-poängsledning i periodpaus.

Stars repade mod i andra perioden och med hjälp av några trepoängare av Dominic Robb hade Stars närmat sig hemmalaget, endast tre poäng skiljde (35-32). En marginal som dock växte till nio vid pausvilan.

Tope Arikawe fick rejält med speltid (27 minuter) och svarade för 15 av Stars poäng under kvällen. (Foto: Dan Sederowsky)

Men så fort Stars efter pausen närmade sig i målprotokollet behöll Södertälje kylan och tog enkla poäng för att dryga ut försprånget. När sedan Alexander Lindqvist i Södertälje lyckades med ett skott från halva planen i tredje periodens slutsekund, ja då hade ett stressat Stars en brant uppförsbacke inför slutperioden, 74-59.

Ingen förväntade sig heller stordåd av ett slarvigt Köping med den matchbild som varat i tre perioder. Liam O’Reilly bestämde sig ändå för att fler initiativ och skott och svarade också på några minuter tio poäng. Samtidigt hamnade han i foulproblem tillsammans med Dominic Robb. Innan matchen var över hade båda blivit utfoulade och Södertälje defilerat fram till segern.

– Vi mötte ett tippat topplag på bortaplan, men kröp trots ett uselt beslutsfattande av killarna på planen ganska nära i slutperioden. Men vi får acceptera en förlust, och det är mycket vi kan ta lärdom av i kväll, säger Torbjörn Gehrke som poängterade att Stars i veckan kommer att titta djupt på videoupptagningen från matchen för att reda ut vad som gick fel.


Highlights på sblherr.se


MATCHFAKTA

Södertälje–Köping 95–83
(29–17, 22–25, 23–17, 21–24)

Poäng, Södertälje: Lazar Radosavljevic 20, Dino Pita 19, Alexander Lindqvist 17, Nick Griffin 12, Galin Smith 11, Martin Pahlmblad 9, Jonathan Person 7

Köping: Liam O’Reilly 21, Tope Arikawe 15, Ernests Kalve 12, Dominic Robb 11, Tim Carlsten 7, Niklas Larsson 7, Erik Flood 6, Kevin Peterson 4

Publik: 394.