C J Jackson blev poängbäst i Köping Stars mot svenska mästarna Södertälje Kings. Men Jacksons 29 ”toppades” av en het Anton Gaddefors i Södertälje (30 poäng). Foto: Robert Bjarnefeldt


Köping Stars tidigare ramstarka defensiv var som bortblåst, skyttet utan större precision och energin på lågvarv. Då går det inte att besegra ett skadedrabbat men kampvilligt mästarlag, Södertälje Kings som i Täljehallen skrev segersiffrorna i måndagens SBL-möte till 96-87.

– Södertälje visade sin klass och var svårstoppade, säger Starscoachen ”Jotti” Nikolaidis.

Södertälje lade en för laget inspirerande grund till segern redan i första perioden. Efter att Köping Stars kapten Niklas Larsson satte sin enda trea för kvällen för likaläge, 11-11, drog Kings ifrån till klar ledning 21-11.

– Vi visade inte upp någon sprudlande defensiv, säger ”Jotti”. Vi är vana att plocka fram den hemma i Karlbergshallen, men har lite svårare på bortaplan. När vi sedan får bra lägen i offensiven blev det tyvärr för många ”ring-ut”.

Det stod också tidigt klart att Kings med tunt manskap skulle ge sina fem starters få mycket speltid. Och som de utnyttjade det med en energisk defensiv och att sätta offensiva duon Anton Gaddefors och Jonathan Person i bra lägen för sitt skytte den här eftermiddagen. I andra perioden fann ett blekt Stars inget botemedel på duons framfart. Av Södertälje Kings 27 poäng i andra perioden stod Gaddefors/Person för 24 av poängen! Därmed en stor ledning med 48-34 i paus.

Stars hade ”på papperet” fördel av sina långa spelare i insidespelet, men den vanligtvis så dominerande spelaren under korgen, Jeremy Combs, hade uppenbara problem. Tre poäng och tre fouls före paus bekräftar Combs bleka statistik.

– Jeremy har skämt bort oss i så många matcher, men i dag blev det en dålig dag för honom. Men han hade också en tuff Kingsspelare Eric Adams emot sig, säger ”Jotti”.

Stars skytte för två poäng var så lågt som 18 procent före paus. Spelet från outside var heller inte framgångsrikt. Ernests ”Earnie” Kalve var fram till paus Stars bäste poängplockare med sina tolv poäng. Men det var inget han var nöjd med:

– Missar alldeles för många enkla layups. När försvarsspelet inte är bra ger vi Kings möjlighet att ta öppna skott. Nej, det här måste bli bättre efter pausen, sade han i SVT Plays direktsändning.

Så blev inte fallet. Inte för Kalve som ”nollades” i sitt skytte och senare blev utfoulad. Inte heller för Stars som lag. Men Södertäljes duo Gaddefors/Person fortsatte sätta sina skott, och när Eric Adams i Kings i en så kallad Alley-Oop dunkade för Kings ledning, 59-36, tycktes marginalen 23 poäng i praktiken vara omöjlig för Stars att hämta upp. Men Stars lyckades med bland annat fyra treor krympa hemmalagets försprång till tio inför slutperioden.

Jeremy Combs hade med sin femte foul spelat färdigt redan tre minuter in i slutperioden. När sedan Anton Gaddefors satte sin femte trepoängare för kvällen och gav Kings ledning med hela 17 poäng, 85-68, med fyra minuter kvar – ja då betraktades Södertäljes vinst som i en ask…

Eller?

Stars mobiliserade, och när Gary Blackston till slut hade ställt in sitt skytte levererade han snabbt tre treor och tillsammans med en trea från C Jackson hade Köping Stars bara sex poäng upp till Kings, 89-83, med 90 sekunder kvar.

Jonathan Person släckte med en ny trea för Kings alla förhoppningar för medresta Stars-supporters. Det här var inte Stars match…

C J Jackson satte 29 poäng, och betonade efteråt att det inte fanns någon underskattning av skadedrabbade Södertäljes kapacitet.

– Nej, de kom ut med mer energi och vi fick en dålig start.

Coach ”Jotti” Nikolaidis betonar att spelarna på intet sätt är några robotar, och att såväl en blek Jeremy Combs som övriga Starsspelare nu ser fram mot att studsa tillbaka när en lång svit av fina insatser och vinster bröts. Studsa tillbaka redan på fredag i en ny bortamatch mot Djurgården.

Matchfakta

Södertälje–Köping 96–87
(21–11, 27–23, 17–21, 31–32)

Poäng, Södertälje: Anton Gaddefors 30, Jonathan Person 28, Eric Adams 16, Martin Pahlmblad 13, Hampus Ramstedt 4, Sheriff Drammeh 3, Adam Karahmetovic 2

Köping: CJ Jackson 29, Gary Blackston 21, Ernests Kalve 12, Shane Walker 8, Jeremy Combs 6, John Brändmark 4, Niklas Larsson 4, Lukas Friberg 3

Foto: Robert Bjarnefeldt