Efter urladdningen i seriefinalen mot Borås Basket ska Köping Stars försöka försvara sin ligaledning i tevesända (SVT Play 16:04) måndagsmötet med regerande mästarna Södertälje Kings.

– Vi ska göra allt för att stanna i toppen, säger Ernest ”Earnie” Kalve som på fotografen Robert Bjarnefeldts bild här ovan tar emot det välförtjänta priset som ”Matchens lirare” mot Borås.

”Ernie” har samlat basketrutin från en handfull ligor runt om i Europa, och vet att lagen helst av allt vill fälla en ligaledare.

– Det är tuffare att försvara positionen, men vi har hittills visat en vilja att alltid fightas för seger.

En som bländas av Köping Stars prestationer under säsongen är den forne storspelaren Seppo Laakso som även han ses (bakom trumman) med hustrun Carina på basketbilden här ovan. Seppo var ju den snabbe, bollskicklige och kreative guarden när Köping GIF under den klassiska Elitseriesäsongen 1981/1982 gav publiken otaliga högtidsstunder. KB-hallen var proppfull då klubben tilläts släppa in fler än tusen åskådare i den hall som i dag maximeras till 630 i publiken.

I fredags kväll reste han sig imponerad från stolen på parkettgolvet för att med övrig publik applådera Stars insats med ”Earnie” Kalve i spetsen.

– Riktigt häftig stämning i hallen och se de här Starsspelarna.

Nå’n skillnad från din Elitseriesäsong?

– Spelet har blivit mer fysiskt och Stars spelare är helt suveräna – inte minst i försvarsspelet. Och så smarta spelarna är!

Nå’n skillnad mellan dåtidens guard Seppo och dagens guard C J Jackson?

– Hahaha…

Seppo låter förstå att jämförelsen med en av Svenska Basketligans främsta spelare inte låter göra sig.

C J Jackson bidrog stort efter paus när Köping Stars i Täljehallen i början av december för första gången besegrade Södertälje Kings. Det var då den poänglöse Jackson efter pausen satte 15 poäng. Stars historiska seger skrevs till 84-75. När lagen i höstas möttes i Karlbergshallen i Köping vann mästarna Kings med 76-68.

1-1 i matcher alltså inför måndagsmatchen som samtidigt är den första tevesändningen med Köping Stars i Sveriges Television. Som tidigare nämnts ska SVT Play visa ytterligare två av Stars bortamatcher framöver. Däremot inga Starsmatcher i Karlbergshallen i Köping som inte svarar upp mot de krav som ställs för tevesändning.

Köping Stars kommer med intakt spelartrupp, förutom Simon Klaasma som spelar med U18-landslaget i Baltikum och handskadade Michael Axelsson Kaltak.

– Södertälje har kanske inte samma slagstyrka som tidigare under säsongen, och vi får göra det till en fysisk match, säger coach ”Jotti” Nikolaidis. Vi har i nuläget större spelare än Södertälje och då bör vi vinna fler returer. Vi får fortsätta ha bra försvar, och det kan behövas. Södertälje gjorde ju 97 poäng mot Djurgården senast och har bra skyttar i Martin Pahlmblad och Anton Gaddefors. Dessutom får vi hålla koll på Eric Adams som gjorde 31 poäng.

Hårt prövade och skadedrabbade Södertälje Kings vann med minsta möjliga marginal mot Djurgården, 97-96. Efter höstens många matcher ute i Europa (parallellt med SBL) har klubben av ekonomiska tvingats tacka nej till fortsatt spel för storstjärnan Andrew Smith. Dessutom har Kings skadelista vuxit till att omfatta spelare som Alexander Larsson, Dino Pita och Charles Callison. Utifrån förutsättningarna anser klubben att segern mot Djurgården var en ”bragdmatch”.