C J Jackson dominerade stort i Köping Stars med sina 32 poäng, men Södertälje har ett brödrapar Gaddefors som tillsammans öser in ännu mer poäng. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Stjärnguarden C J Jackson i all ära, men hans eminenta 32 poäng för Köping Stars räckte inte hela vägen till SBL-seger mot Södertälje BBK på fredagskvällen. På andra planhalvan fanns nämligen brödraparet och landslagsspelarna Anton och Viktor Gaddefors som med gemensamma krafter – hela 54 poäng – golvade Köping Stars den här kvällen. Södertäljes seger skrevs till 98-93 (42-47) i en match som svängde rejält.

Så pass att lagen bytte ledning vid åtta tillfällen och där Stars var i förarsätet under mer än halva matchen, 23 minuter.

Men när det drog ihop sig till ett avgörande med tre och en halv minut kvar av matchen och med Köping Stars i ledningen med 87-84, var det hemmalaget som tog taktpinnen i en vändning för segern.

– Södertälje vann rättvist, men matchen kunde ändå ha slutat hur som helst, säger ”Stars coach Jotti Nikolaidis med viss besvikelse över matchutgången.

Därmed inregistrerade Köping Stars tredje raka förlusten efter premiärsegern hemma mot Borås.

– Det svider lite grann, men vi har spelat mot nästan alla tippade topplag i basdketligan, säger ”Jotti” Nikolaidis.

Köping Stars hade dock något riktigt bra på gång med stabilt skytte och ledning med 23-17 efter första perioden som drygades till elva poäng ledning i andra perioden efter att C J Jackson satte en imponerande lååång trea via plankan ner i nätet och Craig Victor II satt sina sjätte poäng för perioden, 34-23. Stars forcering tvingade Södertälje till timeout för att få bättre ordning i defensiven. C J Jackson lyckades dock med ytterligare en trea i slutsekunden före paus, något som han lyckades med även i första periodens avslutning.

Södertälje kom ut mer fokuserade efter paus och gjorde direkt ett ryck som gav 12-2 och ledning med 54-49 på drygt tre minuter.

Niklas Larsson i Stars var hårt uppvaktad i en noga förberedd taktik av Södertäljes coach. (Foto: Robert Bjarnfeldt)

I laget finns som redan nämnts brödraparet Viktor och Anton som firade stora triumfer under. Viktor i första halvlek och brorsan Anton i andra.

– Det är svårt att enbart fokusera på att stoppa bröderna när de har så bra omgivning med spelare som Martin Palmblad och Dino Pita, menar ”Jotti”.

Pendeln svängde dock tillbaka i Stars favör i tredje perioden via 14-4 för ledning 63-59. Sedan följdes lagen åt till periodpausen, 70-70 efter att Södertälje firat triumfer med sitt trepoängsskytte.

Ledningen pendlade också fram och tillbaka i slutperioden. Stars hopp om seger stärktes när laget vände underläge med fem poäng till ledning med tre, 87-84, med tre och en halv minut kvar av matchen.

Södertäljes timeout bar dock frukt, och Stars stressades till misstag i offensiven samtidigt som Södertälje satte sina poäng för segern.

– Luften gick lite grann ur oss i slutskedet, säger ”Jotti” Nikolaidis. Särskilt som vi förtjänade att få fler straffkast…

C J Jackson har redan nämnts för sitt fina skytte under kvällen och Craig Victor II fortsätter att imponera. Niklas Larsson hade en tyngre kväll, inte minst för att Södertälje hade taktiken klar för sig – att uppvakta Larsson tufft.

Nu väntar ytterligare en bortamatch för Stars mot Jämtland i Östersund på tisdag kväll.

Matchfakta:

Södertälje–Köping 98–93
(17–23, 25–24, 28–23, 28–23)

Poäng, Södertälje: Anton Gaddefors 31, Viktor Gaddefors 23, Lazar Radosavljevic 16, Dino Pita 10, Martin Pahlmblad 8, Samuel Berkelund 8, Trevin Parks 2

Köping: CJ Jackson 32, Craig Victor II 21, Ernests Kalve 15, Jonah Radebaugh 11, Gustav Hansson 4, Michiel Petersen 4, Niklas Larsson 4, Alan Zekovic 2

Publik: 50