Köping Stars vänder hemåt till Karlbergshallen efter två bortamatcher i Svenska Basketligan, SBL. Först en förlust mot svenska mästarna Södertälje och så den dramatiska vinsten mot Djurgården i fredags kväll. Stars bjöd inte på något skönspel i huvudstaden, men den raffinerade avslutningen med en hårt pressad C J Jackson som valde att gå för en trepoängare i slutsekunden kan läggas till flera tidigare magiska skott och stunder under Stars säsong. Jacksons boll rasslade ned i nätet och hänförda supporters firade enpoängsvinsten med en gruppbild tillsammans med sina stjärnor.

tisdag tar Köping Stars emot Umeå Basket, ett av ligalagen som fightas kring det nedre strecket i tabellen. Just nu återfinns norrlandslaget på kvalplats, men med samma poäng som Nässjö som befinner sig precis ovanför strecket och därmed slutspelsplats.

Köping Stars har vunnit två tidigare ligamöten med Umeå, men det har varit jämna matcher. I bortamötet skrevs segersiffrorna till 84-82 efter att Umeå närmat sig Stars i matchens slutskede. Hemma i Karlbergshallen för drygt en månad sedan vann Stars med 85-81 – men inte utan bekymmer. Med drygt fem minuter kvar ledde gästerna med hela åtta poäng! Då var det, precis som mot Djurgården senast, C J Jackson och Ernests ”Earnie” Kalve, som stod bakom poängen när matchen skulle avgöras.

”Jotti” Nikolaidis, head coach i Köping Stars, vet att det krävs en rejäl arbetsinsats för att ta ytterligare en seger mot slutspelsjagande gäster:

– Umeå är ett offensivt starkt lag, med stora spelare och duktiga guards.

Publiken i Karlbergshallen glömmer inte det grymma skyttet hos Umeåguarden Georgio Milligan som i slutperioden kunde ha fällt Stars när han vräkte i 14 av sina totalt 16 poäng i matchen! Men så snittar Milligan 17 poäng hittills i ligamatcherna. Som jämförelse kan nämnas att Köpings Stars lirare C J Jackson snittar drygt 19 poäng (sexa i SBL). Jeremy Combs snittar 18 poäng (sjua i SBL) och togs under måndagen ut för sjätte (!) gången i ”Veckans lag”.

Det är fortfarande osäkert om en av Umeås övriga storskyttar Rashard Odomes kommer till spel (fotskada).

Coach Nikolaidis mönstrar sannolikt ordinarie lag, förutom långtidsskadade Michael Axelsson Kaltak. Drygt halva serien är spelad och många matcher återstår. Köping Stars sneglar med alla sina poäng givetvis mot att behålla platsen bland de fyra främsta lagen i SBL.

– Det ger värdefull hemmaplansfördel i slutspelet, och vi är starka på hemmaplan. Just nu har vi på bortaplan inte presterat våra bästa matcher under säsongen.

Inför hemmapubliken vill Stars visa sig från sin bästa sida, inte minst när Karlbergshallen än en gång tycks bli slutsåld.

Stars stjärnspelare Jeremy Combs tog under måndagen plats i ”Veckans lag” – för sjätte gången (!) under SBL-säsongen. (Foto: Robert Bjarnefeldt)