Gary Blackston blev med sina 18 poäng kvällens poängkung i Köping Stars. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Umeå Basket bjöd Köping Stars på tufft motstånd långt in i tisdagens SBL-möte i Karlbergshallen. Men när ”lagmaskinen” Stars bestämde sig för att täta defensiven och guarden Lukas Fribergs energi smittade av sig till fler kom sexton raka poäng för Stars, och så småningom en klar seger, 92- 75 (50-46).

– Vi fem spelare som öppnade den avslutande perioden taggade till ordentligt, säger en nöjd Lukas som själv satte de två första skotten.

C J Jackson följde upp med en trepoängare för Starsledning med 14 poäng som drygades ut till hela 19 poäng innan gästernas Rodney Williams bröt Stars mäktiga svit för poäng. I det skedet tycktes den fulltaliga publiken i Karlbergshallen också kunna tro på ytterligare en seger.

Stars coach ”Jotti” Nikolaidis hade en förklaring till matchens avgörande ryck:

– Vi hade roterat på många spelare, och fick till bra defensiva stopp. Det brukar betala sig, så även den här kvällen.

Men det dröjde alltså långt in i tredje perioden innan Köping Stars frälste publiken. Visserligen svarade Stars för 50 poäng före paus, en offensivt klart godkänd siffra på en halvlek. Men Stars adelsmärke, särskilt hemma i Karlbergshallen, har varit ett starkt försvarsspel. Men den här kvällen släppte Stars till 46 poäng för Umeå före paus.

– Umeå tog många fler offensiva returer än oss, och de gör det bra, säger ”Jotti” som var imponerad av Umeås center och lagets lirare för kvällen, Rodney Williams. Han är svår att få grepp på.

Stars var dock poängmässigt i förarsätet i 37 av matchens 40 minuter. En bidragande orsak var att en aktiv Niklas Larsson, lagets kapten, nu gjorde ett större avtryck än i de senaste matcherna. 16 poäng blev hans facit för kvällen varav ett flertal treor. Publiken uppskattade inte minst när en tillbakapressad Niklas satte ett lååångt ”sista-sekunden på klockan-skottet” för 86- 66…

Shane Walker hade också en lyckad kväll med sina tolv poäng och hela nio returer. Mest applåder fick han för den finurligt läckra passningen bakom ryggen till Jeremy Combs som enkelt lade i poängen.

– En bra match och jag är glad för segern. Vi fightas fortfarande för serieledning och vill givetvis hålla undan för lagen där bakom oss.

Lämpligt också med en skön seger inför tevekameror när Sveriges Television ägnade många timmar under tisdagen åt att följa Stars för ett tevereportage.

Gary Blackston var poängbäst i Stars med sina 18 poäng och Jeremy Combs, som öppnade matchen med en publikfriande dunk, stannade på 14 poäng. Combs hamnade tidigt i foulproblem i avslutande perioden och fick lämna planen med en femte foul med mindre än fem minuter kvar av matchen. Ett stort avbräck i vanliga fall, men nu var marginalen ned till Umeå hela 19 poäng.

Matchfakta

Köping–Umeå 92–75
(26–21, 24–25, 19–16, 23–13)

Poäng, Köping: Gary Blackston 18, Niklas Larsson 16, Jeremy Combs 14, CJ Jackson 13, Shane Walker 12, Ernests Kalve 10, Lukas Friberg 6, John Brändmark 3

Umeå: Rodney Williams 21, Nathan Dawit 16, Georgio Milligan 10, Cole Welle 8, André Nilsson 7, Adam Presutti 6, Alexandros Varytimiadis 5, Egal Saleman, Anton Leth

Publik: 630

Foto: Robert Bjarnefeldt