”Battle of Stars” mellan Köping och Wetterbygden kan få känslor i svallning. Här har alerta Starsfotografen Camilla Geidemark fångat en uttrycksfull och samtidigt komisk bildsituation från ett tidigare möte mellan lagen. Upprörde coachen i Wetterbygden Boris Balibrea tilldelas en teknisk foul (bild 1) och domaren tycker sannolikt att ”…nu får det vara slutsnackat, Boris” (bild 2). Foto: Camilla Geidemark


Niklas Larsson i Köping Stars är sannolikt den mest meriterade ungdomsspelaren i svensk basket ­– hela 120 (!) landskamper från U16 till U20. Nu står han som 25-åring närmare det svenska herrlandslaget än någonsin tidigare. Under torsdagen kom beskedet att Niklas finns med som reserv när herrlandslaget i februari spelar två viktiga EM-kvalmatcher mot Kroatien (borta) och Turkiet hemma i Globen.

– Jag är redo för spel om jag skulle bli inkallad, säger Niklas efter torsdagsträningen och inför laddningen för SBL-mötet mot Wetterbygden i Huskvarna fredag kväll.

Stars forward ser uttagningen som ett kvitto på att han gör det bra i basketligan, och det är ett bra betyg att finnas med i landslagsdiskussionen:

– Det är bra killar jag tävlar om en plats med. Alla utom Luleås Denzel Andersson spelar ute i Europa, sju-åtta av dem i en av de tuffaste ligorna, Spanien.

Efter alla läger och matcher i en rad ungdomslandslag har Niklas Larsson målsättningen att ta en landslagsplats. Tidigt i höstas togs han tillsammans med Köping Stars Michael Axelsson Kaltak även ut i ett Framtidslandslag med träning och matcher under en vecka.

– Jag hade väl kanske inte min allra bästa vecka, men det har ju gått bättre för mig och Stars under säsongen.

Niklas Larsson närmar sig svenska landslaget i basket. Under torsdagen togs Niklas ut som reserv inför de viktiga EM-kvalmatcherna mot Kroatien och Turkiet i februari. (Foto: Camilla Geidemark)

Fokus för Niklas och Köping Stars ligger dock närmast på fredagsmatchen mot Wetterbygden Stars nere i Huskvarna. Två tidigare möten med ”Stars-rivalerna” har slutat med förluster – och Wetterbygden är enda laget som Köping inte besegrat i årets basketliga.

– Det ska bli kul att spela, och vi vill verkligen ha revansch, säger Niklas som tycker att laget ändå gjorde en spelmässigt riktigt bra match i senaste mötet med Wetterbygden.

Niklas tillägger att han då bortser från matchens sista minuter när Köping tappade en stor ledning som innebar förlängning och en förlust som sved. Hemma i Karlbergshallen föll Köping med fjorton poäng efter att Wetterbygden lagt i 14 (!) treor, att jämföra med Köpings fyra.

– Ja, de har bra skyttar och ett bra lag.

Coach ”Jotti” Nikolaidis i Stars håller med Niklas Larsson, även om han till skillnad från spelarna ser 0-2 i matchstatistiken mot Wetterbygden som mer ”symboliskt”.

Det var bra fart på torsdagskvällens träning, och Köpingsspelarna tycks tävla lika mycket där som under matcher. ”Jotti” har alla utom Michael Axelsson Kaltak tillgängliga, och reser till Huskvarna i förhoppning om att kunna kontrollera Wetterbygdens offensiva talang, skyttet.

– Carl Engström (216 cm) brukar sätta Wetterbygdens screen och sedan har vi att jobba mot fyra skyttar. Tufft. Men vi ska vinna kamperna en-mot-en, främst i defensiven. Och vi behöver vinna returtagningarna.

Tidigare möten:
Köping- Stars – Wetterbygden Stars 82-96
Wetterbygden Stars – Köping- Stars – 99-98

Michael Axelsson Kaltak fick ett ben brutet i tummen när Köping senast mötte Wetterbygden i Huskvarna. Michael har nu plockat bort gipset och rehabprocessen fortsätter. Före matchen i tisdags passade han på att låna en fotografs kamera för att plåta lagkamrater och lite annat… (Foto: Robert Bjarnefeldt)