Köping Stars bröt i bortamötet mot Norrköping Dolphins den frustrerande förlustsviten om fyra matcher – seger med 86-79. Men vinsten kom först efter att en frustrerad coach ”Jotti” Nikolaidis tagit time out och samlat spelarna i början av tredje perioden. ”Vi kan inte vinna om vi inte kämpar”, basunerade han ut. Starsspelarna lyssnade, gick ut på banan och levererade 16-2 på drygt fem minuter för ledning!

Det tände inte minst den medresta, entusiastiska och högljudda Köpingsklacken, som efteråt fick gott betyg av vakterna i Stadium Arena:

– Den bästa motståndarklacken som besökt arenan den här säsongen…

Så när Köping Stars öppnade avslutande perioden med sju raka poäng för ledning med 72-67 hade laget tagit kommandot. Och släppte det aldrig under resten av matchen.

Andris Kehris, assisterande coach i Stars, ger sin syn på vad som fick matchen att vända i Köpings favör efter pausen. Då var Stars i underläge med 12 poäng, och ”Jotti” tog timeouten:

– Vi hittade vår identitet. Lukas Friberg med en minuts speltid före paus kom in och visade vägen med ett helt underbart försvarsspel. Lukas tog bort Dolphins första passningar och fick med sin energi med sig de andra spelarna.

I siffror kan Norrköping Dolphins första halvlek med 54 poäng (!) jämföras med blott 13+12 under period 2 och 3. Hemmalagets femtioprocentiga skytte med sju treor före paus ska jämföras med ingen (!) trepoängare efter paus.

Med det kan sägas att Norrköping Dolphins kom till match med energi, fart och entusiasm. Traevon Jackson och La Darien Griffin öppnade Köping Stars försvar synnerligen enkelt och poängen rasslade in. Marginalerna till Stars hade varit betydligt större om inte Gary Blackston bibehållit det fina skyttet han visat upp på senare tid. Nu var Dolphins ledning bara en poäng efter första perioden och sex poäng i paus.

Det var också Blackston och Jeremy Combs som tog taktpinnen när Stars gjorde det tidigare nämnda rycket efter paus.

– Vi tog kampen, och vi vet att vi är kapabla att vända och vinna matcher, säger Jeremy Combs som än en gång lyfter fram att det var en lagseger.

Coach ”Jotti” Nikolaidis märkte också en förändring efter sin timeout med ”utskällningen”:

– Vi steppade upp i försvaret, tog den fysiska kampen och saktade ned Norrköpings offensiv.

Såväl Köping Stars som Norrköping Dolphins blev hårt foulbelastade i slutperioden. Gary Blackston, C J Jackson och Jeremy Combs hamnade samtliga på fyra foul, men ”Jotti” Nikolaidis valde ändå att matcha trion hårt.

– Det är alltid en chansning, men låter jag killarna sitta på bänken riskerar de att kallna…

Än en gång var det C J Jackson som fick lite av huvudrollen när segern skulle knytas ihop i slutminuterna. Tidigare har det ofta handlat om lyckade trepoängare, men den här gången var det Jacksons sex viktiga straffkast som bidrog till att Stars behöll en fempoängsmarginal.

– Straffkast är ju sånt som jag alltid tränat mycket. Men i kväll var det skönt att vi fullfölja coach ”Jottis” gameplan.

Därmed blev också bussresan norrut i fredagsnatten en trevlig hemresa.

Matchfakta

Norrköping–Köping 79–86
(29–28, 25–20, 13–17, 12–21)

Poäng, Norrköping: Ladarien Griffin 20, Traevon Jackson 17, Anes Zekovic 13, Adam Ramstedt 10, Tyre Gathright 9, Gustav Moberg 6, Tim Schüberg 4

Köping: Gary Blackston 25, Jeremy Combs 21, CJ Jackson 19, Shane Walker 13, Ernests Kalve 4, Niklas Larsson 4

Publik: 1 111