Liam O’Reilly kvitterade för Stars till 79-79 vilket bäddade för en förlängning där Stars och inte minst Liam visade sig från sin bästa sida. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Hemmapubliken bjöds på verklig valuta för entrepengen när Köping Stars bjöd upp till en riktig thriller mot Nässjö Basket i SBL – och kryddade det med seger efter fem övertidsminuter, 91-85. ”Lagkompisarna visade oss förtroende och bäddade för att vi kunde ta de avgörande skotten”, säger Liam O’Reilly och Jordan Giles som creddade kompisarna när duon delade på de vinnande tolv poängen på övertid.

Då hade Stars med en häftig urladdning i fjärde perioden med frenesi tagit sig tillbaka i en match som tycktes gå förlorad redan i tredje perioden. Stars hade då dippat rejält efter ledning 49-48, och Stars fick stopp på blödningen (3-17 på fyra minuter!) först i slutet av perioden.

– Vi har ofta hängt med huvudena när vi råkat ut för tidigare poängras i matcher, men den här gången tog vi oss samman, säger Liam O’Reilly.

Coach Torbjörn Gehrke håller med:

– Okey, vi släppte till många poäng men vi var ändå mentalt fortfarande kvar i matchen.

Nio poängs underläge inför slutperioden hämtades in till 77-77 med drygt två minuter kvar av matchen.

De 620 i hemmapubliken vädrade högt och ljudligt en hemmaseger…

Och visst, det blev raffel in till slutsekunden efter att lagen turats om att missa skotten. Men Stars höll i slutsekunderna skickligt Nässjö borta från ett matchvinnande skott och drabbningen gick till övertid.

Jordan Giles blev lite av tungan på vågen i förlängningen – bland annat i kamp med Nässjös poängkung Wesley Alcegaire. Fem raka Gilespoäng vände underläge till ledning för Stars – en ledning som Stars inte släppte ifrån sig. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Nässjös bjässe Dartaye Ruffin har en förmåga att glimta till mot Stars och den här gången satte han sina två första skott i första övertidsminuten. Sen tog ”firma Giles/O’Reilly” över matchen.

– Jag tog ju inte många skott i början av matchen, men kände att jag behövde steppa upp rejält, säger Jordan Giles.

Och som han gjorde det. De avgörande poängen kom i förlängningen, men under sina dryga 40 minuter på planen satte han totalt 27 poäng.

Liam O’Reilly var samtidigt het för kvällen med sina 26 poäng.

Lägg därtill Niklas Larsson som fått tillbaka självförtroendet och i sin kanske bästa match för säsongen bidrog med 17 poäng under ordinarie tid.

Niklas Larsson kommer allt starkare i Stars, och fredagsmatchen var en av hans allra bästa under säsongen. Fyra trepoängare och totalt 17 poäng imponerade. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Trion Giles, O’Reilly och Larsson må vara lirarna som fixade de viktiga poängen, men coach Gehrke fann i matchprotokollet ett i hans tycke avgörande moment för Stars seger:

– Vi släppte till totalt elva offensiva returer – tio av dem kom före paus. Bara en enda efter pausvilan, och det blev vägvinnande för vår seger.

Stars jagar som bekant Umeå för att ta över sjundeplatsen i ligan, och med tre segrar på de fyra senaste matcherna visar Stars att jakten är långt ifrån över.

– Varje seger betyder oerhört mycket, och nu visade vi att vi orkar vara med ända till slutet. Vi börjar få till det vi länge letat efter i spelet, säger en nöjd coach Torbjörn Gehrke som trots ett bra flow för Stars de senaste matcherna ändå välkomnar vilan för spelarna i ett två veckor långt speluppehåll (VM-kvalmatcher Sverige-Kroatien).

Dominic Robb och Nässjös Dartay Ruffin i närkamp. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


MATCHFAKTA

Köping–Nässjö 91–85 efter förlängning
(19–18, 21–23, 16–24, 23–14, 12–6)

Poäng, Köping: Jordan Giles 27, Liam O’Reilly 26, Niklas Larsson 17, Dominic Robb 10, Evan McGaughey 5, Oliver Gehrke 3, Hampus Åhlin 3

Nässjö: Wes Alcegaire 27, Keenan Gumbs 15, Dartaye Ruffin 14, Craig Lecesne 7, Zach Charles 6, Jordan Peltier 7, Abdou Medjedoub 6, Daniel Hansson 3

Publik: 620


Se highlights på sblherr.se


Fler bilder från matchen (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Köping Stars - Nässjö Basket 22-02-18