Erik Flood såg från läktaren sina lagkamrater i Köping Stars vinna en rysare mot Nässjö i fredags kväll. Han har nu accepterat domen på ett års avstängning för dopingförseelse. ”Orättvist, men jag har respekt för gällande regler och lagar”, säger Erik. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Erik Flood i Köpings Stars kommer inte att överklaga Antidoping Sveriges bestraffning på ett års avstängning för dopingförseelse. Han har svårt att förlika sig med beslutet som han upplever som orättvist. Men Erik säger sig samtidigt ha full respekt för de regler och lagar som gäller och tar sitt straff – hur tufft det än känns.

Erik Flood såg för första gången efter sin avstängning lagkamraterna spela i Köpings Bad & Sport mot Nässjö Basket i fredags kväll.
– Det kändes konstigt att vara där, det var tre månader sedan sist, säger han.

Erik och flickvännen tog plats några stolsrader ovanför Stars spelarbänk, men hade givetvis hellre suttit där nere med lagkompisarna.

Nu dröjer det till oktober innan Erik åter tillåts träna med ett basketlag och först i december spela i SBL.

Det är konsekvensen av dopingdomen om ett års avstängning som Erik mottagit och accepterat. I Stars novembermatch mot Fryshuset testade han positivt vid en dopingkontroll sedan det kosttillskott Erik ätit visat sig innehålla förbjudna substanser.
– Det kändes overkligt, det ska ju inte kunna hända, säger Erik som själv kontrollerat att samtliga ingredienser i kosttillskottet var godkända samt vitamin D. Kosttillskottet är av svenskt märke och även tillverkat i Sverige. Desto större blev chocken när det visade sig att det innehöll förbjudna substanser men som inte redovisades i innehållsförteckningen.

Erik däckades totalt av beskedet.
– I flera veckor kom jag inte upp ur sängen på mornarna och vågade heller inte gå ut.

Eriks värld föll samman. Det är först den senaste månaden som han kommit över känslan av hopplöshet. Idag känner Erik sig okey.

Han har i dopningsutredningen lämnat en detaljerad redogörelse i ett yttrande till Antidoping Sverige och hoppats att det skulle vara tillräckligt för att fria honom från misstanken om dopning.
– Som idrottsman har jag tagit mitt ansvar när jag kollat upp såväl företag som burkens innehållsdeklaration innan jag ätit av kosttillskottet.

– Vad skulle jag mer kunna göra? Jag har ställt frågan till Antidoping Sverige men inte fått svar. Jag har inte brutit mot svenskt lag och heller inte handlat moraliskt fel. Jag har köpt ett kosttillskott som visat sig vara kontaminerat.

Erik riskerade två års avstängning för dopingförseelsen. I utredningen har han fört fram sina underbyggda argument och hävdat sin oskuld.

Men inte fått respons, inte annat än en möjlighet att avstå från prövning hos Dopningsnämnden, erkänna dopingförseelsen och acceptera föreslagna konsekvenser. I praktiken ett års avstängning vilket Erik nu fogar sig i.
– Jag mår bäst av att lägga den olustiga historien bakom mig. Ett års avstängning blir skittufft – att varken träna eller spela basketboll under ett helt år.

Erik vill ändå blicka framåt.
– Nu får jag sju månader att förbereda mig för första lagträningen i basket. Och nio månader att förbereda mig för första matchen.

Suget att träna och spela basket blev inte mindre efter att ha sett lagkompisarna i Stars vinna mot Nässjö Basket i en thriller på övertid.

Stefan Ståhlmalm, klubbchef i Köping Stars, tycker att det är skönt att ett besked lämnats:
– Vi ser till både spelaren och människan Erik Flood som gjort allt i sin makt för att göra rätt.

Köping Stars och Erik Flood kommer framöver ha en fortsatt dialog om en gemensam framtid.