Ernest Kalve var tryggheten själv när han satte 24 poäng, många av skotten i viktiga skeden i matchen. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Köping Stars är tillbaka på vinnarspåret i SBL och sprängde 100-vallen i slutsekunden med en mäktig publikfriande dunk av Dominic Robb. Dunken och segern mot Umeå 100-88 (48-37) hälsades med publikjubel i en välfylld hemmaarena.

Det här var en match som Köping Stars verkligen ville vinna – eller som Ernest Kalve uttryckte sig efteråt:

– Det var ”all-in”, nu skulle förlustraden brytas! Det känns fantastiskt skönt att lyckas.

”Ernie” bidrog i allra högsta grad. 24 poäng på hans konto är det mesta den omtyckte letten svarat för i Stars under tre säsonger!

– Här har vi en klurig, smart spelare som lägger i bollarna när vi som mest behöver poängen, säger Starscoachen Torbjörn Gehrke.

När vi omnämner Ernests Kalves storartade insats (korad till matchens lirare i hemmalaget) så är det också läge att plocka fram rivige guarden Liam O’Reillys facit den här kvällen. En tripple-double, alltså lika många poäng som ”Ernie” (24) samt 11 assists och tio returer.

– Första gången i min karriär!

En härlig karamell för amerikanen att suga på den här fredagskvällen.

Liam O’Reilly svarade för sin första tripple-double i sin karriär. 24 poäng, 11 assists och 10 rebounds! (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Det fanns med andra ord många glädjeämnen för Stars i mötet med Umeå. Även om coach Gehrke inte lade energi på att piska fram ”revanschmöte” inför matchen, så visade Köping Stars spelare inställning och energi för att ta den hela vägen till seger.

Tim Carlsten ser till att hålla speeden uppe när Stars går på offensiven. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Umeå fick visserligen en drömstart med en het Cameron Oluyitan som svarade för tre snabba trepoängare i matchöppningen innan Stars fick lite grepp på den säkre skytten. Umeå höll en tvåpoängsledning inför andra perioden – den period som lade grunden till Stars förlustmatch mot Umeå. Nu visade Stars andra takter och med Ernest Kalve som härförare gjorde Stars 26-13 i perioden!

– Vi följde det vi hade bestämt före matchen, säger en nöjd Torbjörn Gahrke. Grabbarna visade att de inte ville släppa ifrån sig dubbla segrar för Umeå. Vi vet ju att båda lagen slåss om 6-7-8-platserna i SBL.

Stars kom in med elva poängs ledning efter pausen och släppte heller inte in Umeå i matchen. När Liam O’Reilly svarade för Stars första trepoängare ökade han försprånget till hela femton poäng. Differensen förblev intakt när såväl Tope Arikawe och Marcus Larsson blixtrade till i offensiven. Marcus med två raka trepoängare!

– Äntligen, så kul att ta chansen när jag kom in, menade Marcus efteråt.

I slutperioden såg Dominic Robb och Ernests Kalve till att Stars behöll greppet och försprånget om matchen.

– Det var ändå vårt försvarsarbete som avgjorde matchen, menar ”Ernie”.

Liam O’Reilly accelererade sedan i attackerna i matchens slutminuter vilket gav ytterligare nio poäng på hans konto för kvällen.

Och så kom det effektfulla avslutningen för kvällen, Dominic Robbs dunk i slutsekunden för Stars hundrade poäng!

Dominic Robb fick nöjet att avsluta kvällen med en mäktig dunk för Stars 100:e poäng i segermatchen mot Umeå. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Enda smolk i glädjebägaren var att Stars fick ytterligare en spelare skadad, Kevin Peterson som stukade foten och hjälptes av planen.

Förre Starsspelaren Gustav Hansson var tillbaka i stan, men var inte nöjd över Umeås insats:

– Vi var inte med ordentligt och lät Stars springa för enkelt. Segern för Stars var rättvis, sade Gustav som ändå tyckte det var kul att spela i Köpings nya arena.

Nu väntar ny match för Köping Stars på måndag kväll, bortamöte med Fryshuset i Stockholm.


Highlights på sblherr.se


MATCHFAKTA

Köping–Umeå 100–88
(22–24, 26–13, 27–30, 25–21)

Poäng, Köping: Liam O’Reilly 24, Ernests Kalve 24, Dominic Robb 21, Tope Arikawe 10, Tim Carlsten 7, Marcus Larsson 6, Niklas Larsson 4, Erik Flood 2, Kevin Senghore-Peterson 2

Umeå: Cameron Oluyitan 25, Gustav Hansson 21, Will Butler 13, Demarco Dickerson 10, Emil Häglund 9, Eddie Czerapowicz 6, Jose Blazquez 2, Nils Botold 2

Publik: 807


Fler bilder från matchen (foto: Robert Bjarnefeld)

Köping Stars - Umeå BSKT 21-11-05