Det finns ett amerikansk talesätt som lyder: ”Offence wins games but defence wins championships”. Det betyder på ett mindre direkt sätt att med ett bra anfallsspel vinner man matcher men det är genom försvarsspel man vinner titlar. Och inte för att dra några förhastade slutsatser men Köpings försvarsspel var i det närmsta klanderfritt när man hemmabesegrade en av guldfavoriterna BC Luleå med 72-56.

– Helt klart försvarsspelet som vinner den här matchen åt oss, säger Köpings coach Jotti Nikolaidis. Vi skjuter dåligt och har 21 borttappade bollar. Och då ska man egentligen inte vinna. Men vi håller ett lag som snittar över 90 poäng på 56 poäng. Det är fantastiskt.

Köping satte till exempel endast två trepoängare i den första halvlek och total sex av 29 trepoängsskott under matchen. Men låt oss hellre fokusera på försvarsspelet. Och på returtagningen. Köping vann den kampen överlägset. Hemmaspelarna tog hela 52 returer att jämföra med norrbottningarnas 34. Dessutom tog Köpingspelarna hela 14 offensiva returer.

– När två bra och jämna lag möts så är det ofta intensiviteten och ”viljan” som är den avgörande skillnaden, fortsätter Nikolaidis.

En sprängfylld Karlbergshallen fick se sina hemmafavoriter komma ut intensivt och fyllda med energi. Hemmalaget visade var det defensiva skåpet stod, redan från första anfallet. Jeremy Combs gjorde matchens första poäng och sedan forcerade man fram en Luleå-turnover. Och så fortsatte det. Köping spelade ok i anfall men grymt i försvar och tvingade Luleåspelarna till svåra skott. Luleås Brandon Rozzell gjorde gästernas första poäng vid underläge 13-0 när mer än fem minuter hade spelats av den första quartern.

– Vi kom ut med grym energi, säger Jeremy Combs som passar på att hylla hemmapubliken. Atmosfären i hallen var fantastisk och vi får energi av stämningen i hallen. Vi är tacksamma att publiken kommer och hoppas de kommer tilllbaka och fortsätter stötta oss.

Just Combs stod för några hårda och energismittande dunkar. Framförallt en i första quartern som föranleddes av en bakom-ryggenpassning av CJ Jackson, fick ljudvolýmen i hallen öka ytterligare.

Jeremy Combs fortsätter att hylla laginsatsen.

– Det var en mycket bra insats av hela laget samt coacherna.

Coach Nikolaidis fortsätter på temat lag.

– Samtliga spelare gör det bra. De kämpar för varandra och kliver fram när det behövs.

Ska man gå på individuell utvärdering måste Shane Walkers SJU blockar nämnas. Det är många blockar.

– Shane var ett monster idag.

En som längtat efter att få spela var comebackade Sebastian Lindqvist som äntligen fick spela match igen efter en segdragen hälåkomma. Han kanske var lite väl peppad då han i slutskedet av matchen blev utskickad ur hallen med en diskvalificerande foul då han knuffade Tim Kearney i backen.

– Han foulade Lukas Friberg onödigt hårt med tio sekunder kvar av matchen. Det tyckte jag inte om och så blev det som det blev, säger Lindqvist.

Muorwel Muorwel från Köpings U-19 lag fick dessutom göra ligadebut.

Nu blir det återhämtning, vila, träning och scouting inför måndagens bortamatch mot Norrköping Dolphins.

MATCHFAKTA / SBL

Köping–Luleå 72–56
(19–8, 20–14, 16–20, 17–14)

Poäng, Köping: Jeremy Combs 17, Gary Blackston 15, Shane Walker 11, John Brändmark 10, Lukas Friberg 6, Ernests Kalve 6, CJ Jackson 4, Niklas Larsson 3

Luleå: Brandon Rozzell 17, Axel Nordström 11, Quinton Upshur 10, Denzel Andersson 6, William Eriksson-Hansson 5, Daniel Hansson 3, Brice Massamba 2, Tim Kearney 2

Publik: 630

Foto: Robert Bjarnefeldt