På lördag är det åter dags att hoppa upp på hästryggarna för Köping Stars, efter tisdagens förlust i Västerbotten mot Umeå. Den här gången är det hemmaplan som gäller för stjärnorna från Köping och det är Jämtland Basket som kommer på besök. Jämtland som i skrivande stund har tre segrar och två förluster mönstrar på pappret sitt kanske bästa lag någonsin.

– Vi måste se upp med Evariste Shonganya, säger Niklas Larsson i Köping. Han har varit mycket bra och honom måste vi få stopp på.

Det här blir en extra speciell match för Niklas som gjorde en mycket bra match i Umeå. Han kom nämligen till Köping Stars efter fyra säsonger i Jämtland där han till och med var lagkapten. 

– Det ska bli en riktigt rolig match att spela. Det är klart att det kommer kännas speciellt och det är en match jag vill vinna extra mycket.

Men för att göra det måste laget enligt Niklas spela att betydligt bättre försvar än vad man gjort de senaste matcherna.

Men det är inte bara för Niklas Larsson den här matchen blir speciell. Jämtlands coach Torbjörn Gehrke har nämligen Köping GIF som moderklubb. Så det här blir lite av en hemkomst för Gehrke. Det var nämligen Köping Stars hederasambassadör och dåvarande polismannen Birger Sjöberg som upptäckte Gehrke och övertalade honom att börja spela basket.

Enligt skrönan satt Torbjörn Gehrke i passagerarsätet alternativ baksätet i sin pappas lite för snabbt åkandes bil, när de blev stoppade av Birger Sjöberg. Och resten är som man säger historia och innehåller SM-guld som spelare och spel i landslaget och som utlandsproffs.

– Jag spelade för kort tid och alldeles för länge sedan i Köping GIF för att den här matchen ska kännas speciellt på grund av det. Men jag ser fram emot att träffa Birger Sjöberg och hans son Magnus Sjöberg igen.

– Birger tog mig under sina vingar och var en stor anledning till att jag fattade tycke för sporten.

Torbjörn Gehrke ser också fram emot att spela mot sina gamle lagkapten Niklas Larsson, samt att han utrycker glädje över Köping som nykomling.

– Att få besöka en ny motståndare som dessutom redan visat att man hör hemma i SBL blir en ljuspunkt i grundserien.

Åter till hemmalaget. Både Mitch Petersen (rygg) och Ronnie Boggs har dragits med skador men hoppas i skrivande stund kunna spela på lördag. 

– Det är en kamp mot klockan. Men oavsett manskap kommer vi vara heltaggade, säger Köping Stars coach ”Jotti” Nikolaidis.

Vid hemmavinst går Köping upp på tre segrar och lika många förluster. Nu kommer en period där Köping möter lag som tippas hamna på den övre halvan av tabellen. Och då önskar Nikolaidis ett bättre försvarsspel.

– Vi jobbar fortfarande med våra defensiva regler och mot Umeå gjorde vi det bra endast i korta perioder. Ska vi vinna på lördag måste vi kontrollera tempot samt stoppa Jämtlands offensiva talang och produktion.

Hur som helst på lördag kl 16:04 är det dags för Niklas Larsson och de andra Köpingsspelarna att ta emot Torbjörn Gehrkes mannar. Och Köping Stars hälsar både publik och gäster välkomna till Karlbergshallen. 


Bärgslagsbladet 1 dec 1988

Torbjörn Gehrke