Liam O’Reilly var ett osäkert kort med en knäskada inför matchen mot Södertälje. Men klev ändå in på banan och svarade för 16 av Stars poäng i skrällsegern mot Södertälje. (Foto: Dan Sederowsky)

Så kom under fredagskvällen den så efterlängtade skrällen och segern för Köping Stars mot ett av basketligans topplag, Södertälje. En lika oväntad som rejäl lagseger på bortaplan, 72-74 (30-31). Med lite extra stjärnglans på Liam O’Reilly som häromdagen röntgade knäet för en misstänkt fraktur men som vaknade med ett okey knä samt grymt skytte från Jordan Giles som trots ett självmål (!) i slutsekunderna kunde lämna planen med ett stort leende.

Coach Torbjörn Gehrkle hade ett lika stort leende:

– Jag är så otroligt glad och lycklig för spelarnas skull. Nu fick de ihop en hel match, och inte ens förlorade ledningar fick grabbarna att tappa greppet – de fortsatte att mala på.

Matchen blåstes av efter rafflande slutminuter och en dramatisk avslutning.

Inte mycket talade för Köping Stars som förlorat de fyra senaste matcherna med stora siffror – än mindre när Södertälje tilläts göra 16-1 i slutet av tredje och inledningen av fjärde perioden.

Jordan Giles gav Stars en i princip ointaglig ledning med fyra poäng i slutsekunder. Då spelade det ingen roll att Giles hann med ett självmål (!) före slutsignalen – men poängen gavs officielt till Södertäljes Martin Pahlmblad. (Foto: Dan Sederowsky)

– Men vi peppade varandra inför slutperioden, och bestämde oss verkligen för att spela basket hela matchen ut, säger coachsonen Oliver Gehrke i teveintervjun efter matchen.

Det märktes, och anförda av några treor från Jordan Giles gjorde Stars matchen poängmässigt jämn. Inte ens en ruggigt lååååång trea av Södertäljes skyttekung Anton Gaddefors i slutskedet kunde slå ned humöret och kampviljan hos Starsspelarna. Definitivt inte på Stars playmaker Liam O’Reilly som satte Stars i förarsätet (70-71) med en nästan lika lååååång trea med 70 sekunder kvar av matchen.

När sedan ett frustrerat hemmalag drog på sig en teknisk foul och straffkast (två sattes av Evan McGaughey för 70-73) samt fortsatt bollinnehav i Stars ägo, ja då punkterade Jordan Giles matchen med ett straffkast för 70-74. Därmed spelade inte det tidigare nämnda självmålet nå’n roll.

Inget flyt för Dominic Robb för närvarande. Och han skakade själv på huvudet vid flera tillfällen under matchen mot Södertälje.(Foto: Dan Sederowsky)

Coach Torbjörn Gehrke var efteråt full av beundran för sina spelare som visade upp ett stort lugn.

– De hade koll på vad som hände på planen, och gjorde som vi sagt vi ska göra.

I förhandssnacket var det här en match där båda lagen förmodades sakna en rad spelare. Men när den drog igång var högst överraskande båda lagen i princip igång med intakta spelartrupper.

Lagkaptenen Hampus Åhlin skulle egentligen ha spelat med bara en träning efter covidsjukdomen. Men han ville göra några spelminuter och bokfördes för en mycket framgångsrik attack och två poäng mot Södertäljekorgen. (Foto: Dan Sederowsky)

Det var rejält målsnålt före paus där Södertäljes poängmaskin Anton Gaddefors klagade på ett underpresterande och osynkat hemmalag.

Liam O’Reilly å sin sida tyckte att Stars kom ut med både energi och bra kommunikationer mellan spelarna.

– Mitt knä? Det kändes bra när jag vaknade, svarade O’Reilly på tevereporterns fråga i paus.

Evan McGaughey var nära en double-double redan före paus (8 poäng och 9 returer) och satte lagets enda två treor före pausen.

En frisk fläkt signerad guarden Tim Carlsten gav Stars på 30 sekunder i tredje perioden ett foulförsprång samt två poäng för ledning med 30-36. Efter att Liam O’Reilly satt fem poäng för ledning med sju tog en högst irriterad Södertäljecoach Degernäs timeout.

En timeout som satte Södertälje åter på banan och gav som tidigare nämnts 16-1.

Men som det beskrivs här ovan reste sig Stars och tog bussen hem med en synnerligen efterlängtad vinst i bagaget.

Betydelsen blir inte mindre av att även Umeå skrällde med seger mot Luleå. Nu möts Köping Stars och Umeå i en oerhört viktig match nästa fredag i Köpings Bad & Sport.

– När restriktionerna släpps på onsdag i nästa vecka behöver vi Köpingspubliken mer än någonsin, säger Torbjörn Gehrke.


MATCHFAKTA

Södertälje–Köping 72–74
(16–10, 14–21, 24–20, 18–23)

Poäng, Södertälje: Anton Gaddefors 22, Martin Pahlmblad 16, Trey Freeman 11, Alexander Lindqvist 10, Lazar Radosavljevic 9, Galin Smith 4

Köping: Jordan Giles 22, Liam O’Reilly 16, Evan McGaughey 15, Oliver Gehrke 8, Dominic Robb 5, Hampus Åhlin 4, Tim Carlsten 2, Niklas Larsson 2

Publik: 327