Liam O’Reilly i Köping Stars finns med högt upp i SBL-statistiken över poänggörare och antalet assist. Men efter att ha dragit på sig en knäskada kan Liam i kväll inte bättre på sin statistik. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Köping Stars inleder i kväll den fjärde och avslutande rundan av grundspelet i SBL. Bortamatch väntar i Södertälje – ett lag som Stars inte lyckats störa i säsongens tre tidigare ligamöten (tre förluster).

Det mesta talar för en lika svår uppgift i kväll. I helgens TV-möte med Luleå fick Stars avvara ett flertal coviddrabbade spelare samt en axelskadad Kevin Senghore–Peterson.

Jordan Giles väntas nu komma till spel, om än med få träningstillfällen efter sjukdomen. Lagkaptenen Hampus Åhlin klev i går kväll ut på träningsplanen för första gången efter covidsmittan, men spelar inte mot Södertälje. Inte heller Simon Klaasma, även han covidsmittad.

Dessutom har Stars drabbats av ytterligare en skada, nu på Liam O’Reilly.

– En knäskada, osäkert hur allvarlig, säger en luttrad coach Torbjörn Gehrke som får undvara sin guard tills vidare.

Glädjande nog spelar Kevin Senghore-Peterson efter att axelskadan läkt.

De frustrerande omständigheterna har påverkat Stars träningar i veckan.

– Det har varit svårt, i princip obefintliga möjligheter att genomföra önskvärda träningar i nuvarande läge. Vi har fått ägna oss åt smålagsspel.

Nu möter Stars ett Södertälje som också saknade många spelare i veckans möte med Luleå.

Med blott sex (!) spelare som roterade på planen lyckades Södertälje i slutperioden vända ett underläge på 15 poäng till seger!

– Men så var det spelare med närmare 500 landskamper på meritlistan, säger en inte så förvånad Torbjörn Gehrke.

Nu väntas Södertälje få tillbaka Martin Pahlmblad samtidigt som nyförvärvet och Köpingsbekantingen Leonard Halling-Ibo lär bli spelklar. Dessutom lär Alexander Lindqvist och Jonathan Person var inspirerade efter att igår ha tagits ut till VM-kvalmatcherna mot Kroatien om några veckor.

Som sagt, en tuff uppgift väntar Köping Stars. Men än viktigare blir matchen om en vecka mot Umeå hemma i Köping Bad & Sport. Förhoppningsvis inför en större skara supporters då nuvarande publikrestriktioner tas bort från och med onsdag nästa vecka.

– Den är direkt avgörande för att ha möjlighet att nå sjundeplatsen i ligan. I så fall slippa möta Norrköping Dolphins i slutspelets kvartsfinal.

Suveräna Dolphins eliminerade Köping Stars i förra säsongens kvartsfinal, och vill som regerande mästare plocka hem ett nytt SM-guld i SBL.