Köping Stars tilldöms en WO-seger med 20-0 när matchen mot Jämtland Basket ställs in. Stefan Ståhlmalm i Stars sportkommitté fick beskedet på hotellrummet i Östersund några timmar efter Köping Stars ankomst till Östersund. (Foto: Ulf Eneroth)


Natten till måndagen kom chockbeskedet. Det blir ingen TV-match mellan Jämtland Basket och Köping Stars i kväll. Hemmalaget har ett flertal spelare och coach smittade av Covid-19 och matchen mot Köping Stars ställs in. I och med det sena beslutet tilldöms Köping Stars en wo-seger med 20-0.

– Självklart är det ett tråkigt besked, säger Stefan Ståhlmalm i Stars sportkommitté. Ett antiklimax.

Stefan Ståhlmalm hade tillsammans med Dan Sederowsky rattat spelarbussen med Köpingslaget upp till Östersund på söndagskvällen. Såväl spelare som stab hade också en bra känsla inför måndagsmatchen.

– Halvelva i går kväll kontaktades vi av Jämtland Basket och fick veta att fyra av spelarna samt en coach smittats av covid-19, säger Stefan Ståhlmalm.  Då hade hemmaklubben också tagit kontakt med smittskyddsläkare och förbundet för att ta beslut om måndagskvällens SBL-match.

Före midnatt kom beskedet:

– Matchen ställs in på grund av stor risk för ytterligare smittspridning av Covid-19 i Jämtland Basket. Efter konsultationen av Smittskyddsläkare har Svenska Basketbollförbundet beslutat ställa in matchen. Eftersom situationen har uppstått senare än 48 timmar innan uppkast tilldöms Köping Stars segern med 20-0, skriver tävlingsansvarige Olle Lundén i Svenska Basketbollförbundet.

Stefan Ståhlmalm:

– Givetvis ett hårt, om än inte ”överjävligt”, slag för Jämtland Basket, men WO-regeln har redan tidigare tillämpats i en SBL-match.

Efter frukost och en morgonpromenad återvänder spelartruppen söderut till Köping. 65 mil söderut ska avverkas.

Nu väntar också ett elva dagar långt speluppehåll innan nästa match, Norrköping Dolphins borta den 15 januari. Det ger samtidigt Stars mer tid att läka små skavanker på spelare. Dessutom värdefull tid att slussa in nyförvärvet Jonah Mathews i laget.

Matchen mot Norrköping Dolphins blir upptakt till ett intensivt spelschema med fyra matcher på elva dagar. Nästa hemmamatch för Stars blir först måndag den 25 januari. Mötet med Luleå – även det med planerad sändning på SVT.