Kvällens match mot Jämtland är inställd på grund av risk för smittspridning av Covid-19 i Jämtland Basket. Eftersom situationen har uppstått senare än 48 timmar innan uppkast tilldöms Köping Stars segern med 20-0.


Gustav Hansson representerade under många år Jämtland Basket, men återvänder nu till Sporthallen i Östersund iklädd Köping Stars tröja. (Foto: Dan Sederowsky)


Köping Stars kommer till måndagskvällens SBL-match mot Jämtland i Östersund med fullt lag – att jämföra med novembermötet då skadedrabbade spelartruppen fick kompletteras med assisterande coachen Andris Kehris på bänken.

Stars kommer också med en spelare som klubben så småningom hoppas kunna leverera det ”lilla extra”, nyförvärvet Jonah Mathews. Ingen begär stordåd i en premiärmatch, men Jonah var med på måndagssresan i buss norrut, om än fortfarande lite jetleggad.

Papperexcersisen för att få honom spelklar till mötet med Jämtland hann sportkommittén ordna trots alla röda dagar i nyårstider, och Jonah har också ”klarat” två covidtester sedan ankomsten för en vecka sedan från Los Angeles. Lägg därtill att han hunnit med några skotträningar samt några träningspass med sina nya lagkamrater.

Coach ”Jotti” Nikolaidis vill ändå inte lägga för mycket tryck och krav på lagets nyförvärv.

– Han kommer till en ny världsdel och till ett nytt land, och han ska få tid på sig att acklimatisera sig. Men Jonah kommer att matchas mot Jämtland, javisst.

Jonah Mathews debuterar i Köping Stars matchlinne i den direktsända TV-matchen (SVT24 och SVTPlay klockan 19:34) mot Jämtland måndag kväll. (Robert Bjarnefeldt)

Gustav Hansson hamnade i Jämtlands tröja redan efter gymnasieåren, men återfinns efter åren i Östersund numera i Köping Stars linne. Han välkomnar också Jonah Mathews entré:

– Det är positivt, och välbehövligt att få in fler spelare i rotationen.

Gustav minns hur tufft det var i förra mötet i november borta mot Jämtland. Köping Stars hade en klar ledning i paus trots att ingen av skadade centrarna Alexander Larsson och Michiel Petersen medverkade. Stars höll ledningen någon minut in i slutperioden – men hamnade sedan i något som kan beskrivas som fritt fall. ”Soppatorsken” resulterade i katastrofsiffrorna 4-25 på sju minuter i slutperioden och en klar förlust.

– Jämtland var tunga att möta i slutet av den matchen, men nu har vi alla stora spelare med oss, säger Gustav som har en bra känsla inför matchen och som verkligen ser fram mot att åter spela i sin gamla sporthall.

Köping Stars vann senast mot Umeå BSKT och tränar lätt under måndagsförmiddagen i Sporthallen i Östersund och förbereder sig sedan för uppkastet klockan 19.34. Matchen direktsänds i SVT24 och i SVT Play, och blir alltså tillgänglig att se och för alla supporters i Köping och runt om i landet.

– Det ska bli kul, säger Gustav om att spela inför en större TV-publik.

Coach Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis har respekt för motståndet Jämtland Basket som senast föll med en poäng i hemmamötet med Södertälje.

– Jämtland spelar gärna på att ta skott nära korgen, och ofta gör ett bra jobb i returtagningen. Nu måste vi framför allt stå emot deras fysiska spel och storlek.

I förra mötet med Köping Stars tog Jämtlands Cyril Langevine inte mindre än 17 (!) returer, och bidrog tillsammans med pointguarden Zach Lewis med hälften av Jämtlands poäng i segermatchen. ”Jotti” Nikolaidis har att klura ut sätt att vinna matchen mot Jämtland, ett lag med lika många poäng i ligatabellen som Stars, 12.