16 dagar sedan match – inte undra på att det är ett spelsuget Köping Stars som under fredagen åker till Norrköping för ett SBL-möte med Dolphins. Mest spelsugen? Inte så oväntat är det nyförvärvet Jonah Mathews som blev snuvad på sin premiär när covid-19 drabbade motståndarna i Jämtland Basket och matchen ställdes in. Nu blir det istället premiär för 191 centimeter Jonah mot serieledarna Norrköping på bortaplan.

– En härlig utmaning, menar Jonah som inte har något emot att möta topplaget redan i första matchen i Stars linne.

Nyförvärvet från Los Angeles i Kalifornien, van vid sol och värme, har den senaste veckan fått vänja sig med snö och huttrande i minusgrader i Köping.

– Jag håller mig helst inomhus när det är så här kallt.

Men en fördröjd debut har ändå haft fördelen att Jonah snabbt kommit in i gänget och Starsspelet.

– Jag kände mig direkt välkommen och accepterad, och efter mitt långa speluppehåll i USA har jag äntligen kunnat träna i nyttiga fem-mot-fem-konstellationer.

Stars coach ”Jotti” Nikolaidis märker också att Jonah snabbt plockat upp Stars spel, och ”Jotti” är övertygad om att nyförvärvet kommer att bidra med mycket framöver:

– Jonah är kvick, skjuter bra och har långa armar i försvarsspelet. Men det tar givetvis några matcher att hitta en stabilitet och komma in i hur resten av laget spelar.

Det långa speluppehållet har Köping Stars använt till att bättra på fysiken och den individuella tekniken. Men tränarstaben har också passat på att plocka in ett mer lekfullt träningspass med fokus på mjuktennis och bordtennis.

– Simon var bäst i mjuktennisen och Gustav i pingisen, men sammantaget i båda grenarna var fystränaren Robert (Bishop) bäst, avslöjar ”Jotti” Nikolaidis.

Att döma av Robert Bjarnefeldts bilder här nedan var stabile Starscentern Michiel Petersen inte heller så oäven med tennisracket i näven:

– Det krävs en nederländare för att lyckas få till en så här bra bollträff mellan benen, säger en nöjd Michiel Petersen (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Michiel spelade en hel del tennis upp till tioårsåldern hemma i Holland – sedan blev det basket. Men oavsett sport gillar han att vara en entertainer framför publik.

I pandemitider blir det inte mycket publik i den stora, fina hallen i Norrköping, men Michiel ser ändå fram mot en rejäl dust under korgarna emot Norrköpings landslagsjätte Adam Ramstedt.

– Vi spelade tillsammans under tre säsonger i Södertälje, men Adam har verkligen utvecklats sedan han kom till Norrköping.

Michiel har haft problem med stukade fotleder under säsongen, men det har blivit bättre under speluppehållet.

– Nu har jag också fått upp tempot under de senaste träningarna.

Köping Stars kommer utan Craig Victor II, men truppen i övrigt är intakt. Norrköping Dolphins är serieledare och har nio segrar på de tio senaste matcherna. Ingen lätt uppgift, men samtidigt en fin utmaning för Stars. Lagen möttes i november då hemmalaget Norrköping vann med 87-79 i en match där centrarna Michiel Petersen tidigt utgick för skada och där Alexander Larsson inte spelade samtidigt som Craig Victor blev utfoulad.

Nya förutsättningar gäller för fredagskvällen…


Matchen kan ses på SBLPlay – uppkast 18:04.