Assisterande coachen Ernests Kalve fick coacha lKöping Stars efter att en upprörd huvudcoach Torbjörn Gehrke av domarna förvisats in i omklädningsrummet för resten av matchen. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Köping Stars förmådde inte förlänga vinstsviten när Jämtland Basket kom till Köpings Bad & Sport på tisdagskvällen. Förlusten skrevs till 70-82 (39-41) i en match som länge var jämn men där gästerna med tre avgörande treor inför slutperioden kopplade greppet på Stars.

Lägg därtill att Köping Stars tvingades till ett byte av huvudcoach (!) tidigt i andra perioden. Torbjörn Gehrke kunde inte behärska sig efter ett domslut som gick emot Stars, och eftersom han redan tidigare i matchen dragit på sig en varning resulterade en tekniska foul och en följande diskvalificerande foul att han förvisades till omklädningsrummet för resten av matchen.

Niklas Larsson tar sig förbi en hårt uppvaktande ”jämte”, Alan Zekovic. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Det var knappast så här som assisterande coachen Ernests Kalve hade tänkt sin debut som ansvarig coach i SBL.

– Nej, det hade jag inte, säger ”Ernie” efteråt. Men det finns alltid en förutbestämd plan om situationen uppstår i nå’n match. Jag måste alltid stå redo och göra mitt bästa av situationen.

”Ernie” fick ta hela coachansvaret i ett läge när Jämtland öppnat andra perioden starkt och där R T Guinn med en trea givit Jämtland en ledning med sju poäng, 21-28.

Men Stars jobbade sig tillbaka och vände till ledning innan Carren Wilson jr med en trea förde Jämtland till en knapp pausledning, 39-31.

Liam O’Reilly, som spelat nästan nonstop före paus, hade varit lyckosam (14 poäng) i snabba attacker mot korgen. Han följde upp med ytterligare åtta poäng när Stars i tredje perioden följde gästerna i poängprotokollet.  Så var fallet fram till att Pierre Hampton fått in siktet på Stars korg. Tolv Hamptonpoäng i tredje perioden bidrog till att gästerna drog ifrån till 52-63 innan perioden var slut.

Lagkapten Hampus Åhlin hade ingen lycka med sina tre skottförsök under matchen. Bortsett från sina två straffkast. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

När sedan Jämtland tagit kommandot i returtagningarna (nio fler totalt) orkade inte Stars stå emot.

– De var helt enkelt starkare än oss i dag, och de satte dessutom en del tuffa skott, menar Liam O’Reilly.

Stars kom aldrig närmare än sex poäng i slutperioden, 61-67. Men då levererade R T Guinn – inte helt oväntat – jämtarnas enda trea i slutperioden för ledning nio poäng och så småningom klar seger.

Resultatet innebär att Stars chans till en sjundeplats – och därmed slippa möta regerande mästarna och säsongens ligavinnare Norrköping – är mycket små.

– Nu möter vi Norrköping redan på fredag kväll, så det får bli ett bra test var vi står inför kvartsfinalspelet, säger Liam O’Reilly.

De två lagen med Ukrainas blått och gult på uppvärmningströjan svarade före matchen för en manifestation till stöd för det krigsdrabbade Ukraina. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


MATCHFAKTA

Köping–Jämtland 70–82
(21–19, 18–22, 13–22, 18–19)

Poäng, Köping: Liam O’Reilly 25, Jordan Giles 12, Evan McGaughey 12, Niklas Larsson 7, Dominic Robb 7, Oliver Gehrke 3, Hampus Åhlin 2, Kevin Peterson 2

Jämtland: Pierre Hampton 20, CJ Wilson 13, RT Guinn 13, Steve Harris 11, Keith Omoerah 11, Felix Edwardsson 8, Daniel Johansson 6


Fler bilder från matchen (foto: Robert Bjarnefeldt)

Köping Stars - Jämtland Basket 22-03-08