Så fick serieledarna Borås Basket sin efterlängtade revansch på Köping Stars. Efter tre raka förluster hade guarden Marcus Tyus bestämt sig: ”Det ska inte få ske igen”, menade han och bidrog i allra högsta grad till Borås klara segersiffror 88-77 (47-44).

Den här tisdagskvällen var segern odiskutabel. Visserligen hängde Köping Stars med bra fram till paus, men fick aldrig stopp på Borås rivstart i den tredje perioden. Aggressivt försvar och snabba omställningar öppnade för trion med energiske Fridriksson, Tyus och Davis som lyfte i varsin trea under de första minuterna. Det visade sig senare att hemmalaget svarat för ett matchavgörande ryck.

– Det blev en alldeles för kostsam start för oss, säger Stars coach ”Jotti” Nikolaidis.

Stars hamnade i underläge med 14 poäng och mäktade inte med sina blott tio gjorda poäng komma i kapp innan perioden var slut och med Borås i klar ledning, 71-54.

– I tidigare matcher har vi lyckats stoppa Borås, men den här gången låter vi dem göra som de vill, sade en besviken John Brändmark i tevesändningen efteråt.

Slutperioden blev tämligen odramatisk, särskilt som Borås utökade försprånget till 80-61, en marginal med 19 poäng. Ett litet hopp fanns trots allt att upprepa miraklet från premiärmatchen i höstas då Stars vände underläge med 17 poäng till seger med en poäng i slutsekunden. Men den här kvällen hade serieledarna lärt sig läxan och gav aldrig Köping chansen att komma riktigt nära i poängprotokollet. Stars fick endast nöja sig med att vinna slutperioden med sex poäng.

– Vi kom verkligen ut med energi och spelade vårt spel, sade en nöjd Marcus Tyus inför storpublik i hemmahallen.

Coach ”Jotti” Nikolaidis var heller inte sen att gratulera Borås Basket till segern:

– I kväll var de värda den. Borås var i förarsätet hela vägen. Vi hade alldeles för många bortkastade bollar, och kom aldrig riktig loss. Vi kan bättre…

När trion Jackson, Blackston och Combs inte fick allt sitt basketkunnande att blomma ut fanns trots allt glädjeämnen för Stars att ta fasta på. Ett ovanligt bra trepoängsskytte (fem i korgen) i första perioden, varav två treor från Niklas Larsson – den andra trean för matchens enda tvåpoängsledning för Stars, 23-25.

– Kul att sätta lite skott, men jag är inte nöjd med vår defensiv.

Lagkaptenen kom till spel efter en sjukdomshelg och har under en period haft svårt att få skyttet att stämma. Niklas kan ändå med sina totalt 13 poäng ta med sig ett ökat självförtroendet till kommande matcher, närmast mot Södertälje Kings på lördag.

Matchfakta

Borås–Köping 88–77
(27–25, 20–19, 24–10, 17–23)

Poäng, Borås: Marcus Tyus 20, DeAndre Davis 18, Zac Cuthbertson 17, Elvar Fridriksson 15, William Gutenius 8, Andreas Person 7, Simon Gunnarsson 3

Köping: Gary Blackston 16, Jeremy Combs 15, Ernests Kalve 13, Niklas Larsson 13, CJ Jackson 9, Shane Walker 6, Lukas Friberg 3, John Brändmark 2

Publik: 1 710

Foto: Dan Sederowsky