Ernests Kalve med knuten näve och sträckt högerarm efter en trepoängare utsågs till Matchens lirare i mötet med Borås Basket. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

Vi lutade oss på fredagskvällen bakåt i tevefåtöljerna och laddade för en favorit i repris i alerta tevekanalen Västmanlands Television.

Coach ”Jotti”, kapten Niklas och expertkommentatorn Peter Finger i studion visste givetvis vad som väntade, och kunde tillsammans med tittarna njuta av basketunderhållning på hög nivå.

0
PUBLIKREKORD

Okey, stresspåslaget och den där ”nerven” som lyfter en basketupplevelse i en knökfull Karlbergshall saknades, men det var inte fy skam att se repriseringen av Köping Stars när laget för tredje gången i rad betvingade de nu korade svenska mästarna Borås Basket.

Supporters som stöttar Köping Stars hade också köpt in sig på virtuell ”läktarplats” till tevesändningen. Så många, 829 (!) att publikrekordet slogs för säsongen – om än virtuellt. De som köpte flest publikplatser utlovades också få äkta matchlinnen, numrerade matchdräkter i Köping Stars.

Grattis alla frikostiga! Här är namnen på er som får ett Stars-linne:

Klubben kommer att kontakta er om detta.

 1. 1

  Per Svan Pettersson

 2. 2

  Tommy Strandberg

 3. 3

  Daniel Presl

 4. 4

  Örjan Lännbrink

 5. 5

  Jan Norén

 6. 6

  Urban Almqvist

 7. 7

  Sickan Bandh

 8. 8

  Åsa Sjöberg

 9. 9

  Marko Nikolic

 10. 10

  Tony och Aurora Valcic

I helgen skulle ju kvartsfinalserien i jakten på SM-guld ha inletts, men så blev det inte när basketligan av lika självklara som dystra skäl tvingades stänga säsongen i förtid.

Vi kan i stället ägna oss åt spekulationer om Köping Stars bronsplats kunde ha blivit något ännu mer glimrande.

Lek med tanken att Stars spelare och det sammansvetsade laget som helhet hållit samma höga nivå i slutspelet som i den här Boråsmatchen.

Hur långt hade motsvarande spelarinsatser tagit Köping Stars i slutspelet? Vi kollar in matchen:

 • Centerstjärnan Jeremy Combs dröjde fem minuter in i andra perioden i tevematchen innan han satte sina första poäng! Ovanligt sent för spelaren med hela ligans mest uppmärksammade hårsvall. Nu stannade Jeremys totala poängskörd på blott 13 mot Borås, avsevärt mindre än de drygt 19 snittpoängen som gav Combs en fjärdeplats i ligans skyttetabell (Tyler Sabin, Wetterbygden, bäst med 22 poäng). Men Combs publikfriande och glädjesmittande första dunk för kvällen direkt efter pausen ökade på ledningen till hela 18 poäng. Och så plockade han ju ned hela elva returer!

 • Cleveland Jacksons avslutning i andra perioden lär vi minnas länge. Tre långa höga bollbanor mot korgen och nätrassel för nio poäng förstärkte Stars järngrepp om matchen. Jackson, som klev fram med flera avgörande sistasekundenskott för seger i andra matcher, svarade för 20 poäng mot Borås. Jacksons snitt under säsongen blev drygt 17 och en sjätteplats i skytteligan. Fem assists mot Borås var i princip lika med Jacksons snitt i ligan (trea totalt).

 • Vänsterskytten, den spänstige Gary Blackston, gav Stars självförtroende direkt med sina nio poäng i första perioden mot Borås. Till slut blev det 17 poäng på 22 spelade minuter, tre poäng mer än hans snitt under säsongen.

 • Lukas Friberg var som vanligt ett entusiastiskt energiknippe som med 18 minuters speltid bidrog till Stars vägvinnande, aggressiva försvarsspel. När Lukas dessutom satte sin trea i slutminuterna belönades han med ett av kvällen största publikjubel.

 • Niklas Larsson, Stars vägvinnande lagkapten hade som vanligt support från föräldrarna på läktaren. Niklas hade en blygsam poängutdelning under sina 27 minuter på planen. Tre poäng, men var samtidigt helt outstanding i laget med sina nio assist till poäng. Niklas snittpoäng var annars tio under säsongen.

 • Letten Ernests Kalve svarade mot Borås för en av sina främsta insatser av totalt 23 matcher i ligan. Den sympatiske forwarden som knöt näven och sträckte högerarmen i luften efter sina viktiga poäng korades till matchens lirare efter 18 poäng och tio returer. Ernests snittade också tio poäng i ligamatcherna och tog sammanlagt 96 returer.

 • Shane Walker, den 208 centimeter britten, satte Stars fem första poäng mot Borås och det blev fem till innan segern var bärgad. Totalt några poäng fler än snittet (åtta) under hans ligaframträdanden.

 • John Brändmark var som vanligt stark i defensiven och hann med även åtta poäng på 22 spelminuter.

 • Sebastian Lindkvist, som tvingades avstå åtskilliga ligamatcher för sin hälskada, fick i denna match spela några minuter. Det fick även unga Starslöftet Muorwell Kur Muorwel göra.

 • Centern Michael Axelsson Kaltak spelade inte, och kom att missa 15 matcher under säsongen. Michael fick sin tumme avslagen (!) i bortamötet mot Wetterbygden och fick i stället ägna sig åt rehabträning och heja fram lagkamraterna.

 • Simon Klaasma, en annan ”hemmason” saknades också i mötet med Borås,. Han var på landslagsuppdrag med andra ungdomar på andra Östersjön.

Nå, hade prestationer på den här tevesända ”Borås-nivån” tagit Köping Stars genom ett slutspel till ett SM-guld?

Banne mig, om det inte hade gjort det.