Vad kan vara mer inspirerande än att utmana svenska mästarna i basket, Södertälje Kings – ett lag som Köping Stars ännu inte lyckats besegra. Det blev fyra förluster under fjolårets ligasäsong i SBL, men måndag kväll finns chansen för Stars att radera ut den retliga nollan hemma i en förväntad fullsatt, supporterkokande Karlbergshall.

Men Stars förutsättningar kunde ha varit bättre. Publikfavoriten Jeremy Combs har gjort en planerad snabbsväng hem till USA där han nu varit med om en födsel och blivit pappa (grattis Jeremy!). Han återvänder först under tisdagen och väntas spela i matchen mot Borås på lördag.

Köping Stars nyförvärv Ernests ”Ernie” Kalve presenterades för publiken vid matchen mot Norrköping för en vecka sedan. Den 32-årige tvåmetersmannen från Lettland väntades debutera i sin roll som forward mot Södertälje, men på söndagskvällen stod det klart att ”Ernie” drabbats av lunginflammation. Ett trist faktum, men den dag letten blir frisk och redo för spel får Stars in en rutinerad spelare.

– Han kommer att bidra i skyttet och returtagningarna, menar Stars head coach ”Jotti” Nikolaidis som vid senaste träningarna även fått vara utan skadade Sebastian Lindquist och magsjuke Oskar Ekh.

Köping Stars har imponerat på hela Basket-Sverige med sina sju segrar av åtta möjliga. ”Jotti” ser gärna att Stars medvind i tabelltoppen håller i sig, och att jämna matcher får fortsätta att falla ut till Köpings fördel. Men då krävs en mer fysisk insats av spelarna mot Södertälje än i segermatchen förra måndagen mot Norrköping Dolphins.

– Vi lät motståndarna ta betydligt fler returer än oss under korgarna, och ska vi trots frånvaron av flera viktiga spelare utmana Södertälje krävs både energi och att vi går in mer med kropparna, säger ”Jotti”. Att förlita sig enbart till bra skytte vore att ”leka med elden” mot mästarna.

Södertälje Kings? Mästarlaget har tagit 12 SM-titlar, den senaste i våras. Ett fysiskt starkt lag, med stora spelare – däribland tre stora centrar.

Ett flertal bra skyttar öste på med 15 trepoängare i segermatchen mot ett bulgariskt lag i FIBA Europé Cup i förra veckan. Samma match där landslagsmeriterade Anton Gaddefors satte 16 av sina poäng i slutperioden!

Södertäljes SM-titel har i höst fört laget ut till spännande utmaningar i Europa. Därmed också ett fullspäckat spelprogram. Matchen mot Köping Stars i kväll är den sjunde matchen på tre veckor! Tre matcher mot europeiska lag (däribland en 800-milaresa tur/retur till Ryssland). Fyra matcher i Svenska Basketligan herr (senast i fredags kväll – seger mot Norrköping borta). Och nu en resa till Köping.

– Ett tufft schema, men Södertälje har en bred trupp, säger ”Jotti” Nikolaidis.

I SBL har mästarlaget hittills varvat fyra segrar med tre förluster – samtliga på bortaplan mot Wetterbygden, Jämtland och Borås.