Köping Stars ställs tisdag kväll inför tuffast tänkbara motstånd i Svenska Basketligan herr. BC Luleå leder visserligen inte SBL, men helgens triumf i Svenska Cupen bekräftar vad som väntar – ett formstarkt norrlandslag. Seger i semifinalen mot Borås Basket (lördag) och så finalseger mot Södertälje (söndag). Det ger Luleå deltagande i nästa års FIBA Europe Cup. Återstår att se hur mycket kraft helgens cupspel tagit på spelartruppen. Matchen mot Köping Stars blir den tredje på fyra dagar…

Å andra sidan har Luleåspelarna under måndagen fått en vilodag i Köping, om än med lätt träning efter att ha lånat träningstid av ”Pensionärerna” i Karlbergshallen.

Köping Stars har å sin sida ägnat en träningsvecka till att slipa extra på försvarsspelet som fungerade så förträffligt när Luleå inte gjorde mer än 56 poäng i Karlbergshallen i matchen mellan jul och nyår.

– Då spelade vi väldigt bra försvar, säger coach ”Jotti” Nikolaidis. Under de senaste matcherna har vi tappat litet i försvarsspelet. Slarvat, och då behöver vi gå tillbaka till grunderna och repetera.

Det har blivit tre raka förluster för Stars i SBL, men även om ”Jotti” Nikolaidis inte tycker att Stars spelat sin bästa basket anser han att killarna och laget ”tävlat för seger”:

– Två av förlustmatcherna har det handlat om sista skottet…

Trendbrott tisdag kväll?

”Jotti” tycker det sett bra ut på träningarna, men det handlar även om att få ut det i match. Alla spelare är tillgängliga, förutom långtidsskadade Michael Axelsson Kaltak. Intresset för C J Jackson är samtidigt stort. Under måndagen tog Stars stjärnguard plats i SBL:s ”Veckans lag” för tredje gången. Detta efter att ha svarat för 29 poäng i matchen mot Jämtland för en vecka sedan. Jackson var även en matchvinnande faktor i slutminuterna av Stars seger mot Luleå på bortaplan i höstas, men var märkligt anonym i poängprotokollet i segern hemma mot Luleå, endast fyra poäng!

C J Jackson och hans lagkompisar vill alla passera BC Luleå i tabellen. Seger tisdag kväll – i så fall den tredje mot just Luleå av tre (!) under ligaspelet – ja, då byter lagen plats.

För det krävs att hålla koll på två dominanter för tillfället i Luleå – guarderna Brandon Rozell och Quinton Upshur som båda kom med i cuphelgens ”All Star Team”.