Ernests Kalve tog ett snabbtest för coronasmitta timmarna innan avresa till Nässjö. Testet var visserligen negativt, men för säkerhets skull avblåstes såväl resan som matchen. (Foto: Robert Bjarnelind)


Köping Stars klev aldrig på spelarbussen som på fredagseftermiddagen skulle ta laget ned till Nässjö och kvällens avslutningsmatch i SBL.

Efter misstanke om coronasmitta i truppen, och efter kontakt med regionens smittskyddsläkare och Svenska Basketbollförbundet ställdes matchen in. Helt enligt gällande regler tilldöms Nässjö en wo-seger, 20-0.

Misstankarna om coronasmitta uppkom under Starsspelarnas frivilliga skotträning under fredagsförmiddagen. Ernests Kalve i truppen upplevde att han saknade lukt- eller smaksinnet, en välkänd indikation på coronasmitta.

– Ernests gjorde därför ett snabbtest som visade sig vara negativt, berättar Stars coach Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis. Snabbtester är ändå inte helt tillförlitliga och vi har ju nyss haft Erik Flood med covid-19 samtidigt som Niklas Larsson i dagarna blivit sjuk.

Stars tog kontakt med med smittskyddsläkare, och i avvaktan på besked hölls dörren till spelarbussen stängd. Rekommendationen från smittskyddsläkare blev att inte åka söderut till Småland, och efter att förbundet kontaktats och erhållit skriftlig information om situationen ställdes matchen in.

 – För säkerhets skull, och heller inget svårt beslut att ta, säger ”Jotti”.

Matchen mot Nässjö var inte av betydelse för lagens slutliga placeringar i SBL. Det kan nämnas att Köping Stars tilldelades en wo-seger (20-0) mot ett coronadrabbat Jämtland Basket tidigare under säsongen.

Köping Stars spelartrupp går nu in i en 48-timmars karantän, och på söndag kommer spelarna att åter testas för corona.

Utfallet kommer givetvis att ha stor betydelse för vad som händer när slutspelet i SBL drar igång i nästa vecka. Köping Stars ska möta Norrköping Dolphins i den första kvartsfinalen på bortaplan på onsdag kväll.