Bild 1: Niklas Larsson tar skottet mot Södertälje Kings, men den här gången vill inte bollen ned i korgen.
Bild 2: Michael Axelsson Kaltak har hamnat långt ned i hörnet, men satsar ändå på en trepoängare. (Foto: Dan Sederowsky)


Köping Stars suddade bort ett segt, frustrerande basketspöke och tronar efter en historisk seger åter överst i den Svenska Basketligan! ”Vi är många som väntat så länge på det här”, förklarade en segerrusig vice ordförande Thomas Bandh i Stars efter att laget besegrat mästarlaget Södertälje Kings i Täljehallen på onsdagskvällen. Köping Stars segersiffror skrevs till 84-75 efter underläge med 44-38 i paus.

”Basketspöke” kräver sin förklaring. Södertälje är det enda lag som Stars aldrig besegrat i nuvarande ligan. Nio raka förluster under tre säsonger. Fyra gånger under Elitseriesäsongen 1981/1982 och fyra gånger i fjolårets ligaspel. Lägg till förlusten hemma i Köping för några veckor så kom chansen att bryta förlustsviten i det tionde mötet på bortaplan.

Och Köping Stars tog vara på möjligheten!

– Det här är ju matcher som vi älskar att spela, säger C J Jackson efter matchen. Att få möta bra svenska mästarna, att vara förberedda på en tuff match.

Men inget i matchupptakten pekade i den riktningen. Ett aggressivt Södertälje gav inte Stars tid och plats för öppningar mot korgen.

– Södertälje satte press på oss och vi tycktes vara kvar på semester – inte alls redo, säger coach ”Jotti” Nikolaidis.

Det blev en handfull bortkastade bollar och Stars poängskörd inskränkte sig under de första sju minuterna till endast två treor av Niklas Larsson och Gary Blackston. Hemmalaget Kings gjorde 21 poäng under motsvarande period! Efter ”Jotti” Nikolaidis två timeouter kunde Stars snygga till siffrorna till underläge 17-26 i periodpaus.

Ingen av de vanligtvis framträdande Starsspelarna C J Jackson och Jeremy Combs fanns med i poängprotokollet efter de inledande tio minuterna.

Men Combs kom ut mer distinkt under Södertäljes korg i andra perioden och visade på styrka som genererade i tio poäng. Jackson var fortfarande svårstartad – fortfarande inte en poäng före paus!

För mycket ”turkey” under vistelsen hemma i USA under Thanksgiving, C J?

– Haha. Nej, jag äter inte ens kalkon. Men jag var aldrig orolig, varken för min egen eller lagets del. Vi skulle komma tillbaka…

Lukas Friberg kom in i guardpositionen med smittande energi och fart. Så sex poängs underläge för Stars i paus, 44- 38, kändes ändå som att Stars kommit lindrigt undan när spelet hackade.

– Spelmässigt kändes det faktiskt som underläge med 20, säger ”Jotti” Nikolaidis.

Stars öppnade också tredje perioden starkt.

– Vi började spela zonspel, lyckades sakta ned Södertälje och smög oss in i matchen, säger ”Jotti”. Södertälje började tveka och vi kom in i en bra rytm.

Tämligen anonyme Niklas Larsson satte sin andra trea för kvällen och Stars tog kvällens första ledning, 51-50. När sedan Michael Axelsson Kaltak fyllde på med ytterligare en trea var Köping i ett förarsäte laget inte skulle släppa under resten av matchen. En del av förklaringen var att C J Jackson fick tillbaka den pondus och skicklighet som kännetecknat hans spel under hela säsongen.

Stars fick en tuff upptakt i slutperioden. Södertälje satte några snabba tvåor och plötsligt var Stars ledning nere i två poäng, 68-66. Ernest ”Earnie” Kalve fick samtidigt sin femte foul och utgick för Stars. En befriande trea av CJ Jackson och ytterligare tre Jacksonpoäng innan han serverade Jeremy Combs ett elegant inspel för en lika spektakulär som kraftfull dunk för ledning med åtta poäng.

Södertälje Kings kom sedan aldrig närmare än fem poäng, 75-80 med 90 sekunder kvar av matchen. C J Jackson fick nöjet att avsluta triumfen med två straffkast för seger med nio poäng, 84-75.

Seger och Köping Stars i serieledning trots en match mindre spelad!

– Det är makalöst egentligen. Jag nyper mig själv i armen, säger ”Jotti” Nikolaidis. Att vi fått en sådan utdelning hittills i ligan…

Det är inget han ens kunde föreställa sig inför ligaspelet.

Kan det hålla i sig?

Frågan ställs till C J Jackson:

– Planen är att hålla oss kvar i toppen.

MATCHFAKTA / SBL
Södertälje–Köping 75–84
(26–17, 18–21, 18–30, 13–16)

Poäng, Södertälje: Martin Pahlmblad 14, Charles Callison 13, Alexander Larsson 10, Sheriff Drammeh 9, Hampus Ramstedt 8, Jonathan Person 8, Eric Adams 6, Anton Gaddefors 5, Adam Karahmetovic 2
Köping: Jeremy Combs 18, Cleveland Jackson Jr 15, Gary Blackston 11, Shane Walker 10, Mikael Axelsson 9, Ernests Kalve 6, Niklas Larsson 6, Lukas Friberg 5, John Brändmark 4
Publik: 479