Bilden: Lagkaptenen Niklas Larsson hade en jubelkväll i SBL-premiären, och firade med Köping Stars nya maskot Leo.
(Foto: Robert Bjarnefeldt)


Kaptenen Niklas Larsson visade Köping Stars vägen med att själv sätta matchens första elva poäng (!) innan två minuter passerat på matchklockan. Det blev upptakten till en lika imponerande som övertygande seger för Stars i tisdagens SBL-premiär mot svenska mästarna Borås, 76-66 (44-34).

Enda smolket i glädjebägaren var att 750 hemmasupporters inte tilläts uppleva den härliga underhållningen live i Karlbergshallen i dessa coronatider. Och samtidigt möta Stars nya livfulla maskot Leo för första gången.

Om det funnits osäkerhet vad Köping Stars kan förmå prestera med ett till hälften nytt basketlag i årets SBL så blåstes tvivlen snabbt bort inför femtio lyckliga åskådare, utspridda i Karlbergshallen.

Jag är jättenöjd och stolt, säger Stars coach ”Jotti” Nikolaidis efter att ha avverkat en handfull intervjuer direkt efter matchen. Framför allt med försvarsspelet där vi var fysiska och tog returerna. Sen fick vi ju en bra start som gav oss bra rytm för fortsättningen.

Starten, ja det var alltså lagkaptenens Niklas Larsson mästerverk som direkt gav 11-0 på resultattavlan.

Jag blev förvånad över att Borås backade hem och gav mig utrymmet att skjuta. Det är ju i den här positionen jag är som bäst i offensiven, menar Niklas.

Med rivstarten bäddade han för att bli poängbäst i Stars den här kvällen, 18 poäng.

Men det var inte endast Larsson som glänste. Nyfikenheten på Stars alla nyförvärv var stor, och samtliga ville ge publiken ett kvitto på att de tagit på sig Stars matchtröja för att fightas och vinna.

Gustav Hansson kvickhet och aggressivitet i försvarsspelet firade återkommande triumfer.

Det kändes verkligen bra, och jag upplever att vi klickar som lag redan nu, säger Gustav.

Lika imponerande var att se amerikanen Jonah Radebaugh med ett blixtrande försvarsspel.

Vi hade en riktigt bra defensiv, menar Jonah som däremot var missnöjd med sin egen offensiv. Tyckte inte sig vara ursäktad trots att han inte spelat någon viktig match sedan i mars.

Mitch Petersen återkomst till Stars gav tyngd och åtta returtagningar under korgarna innan han blev utfoulad i slutperioden. 205 cm Craig Victor och Alan Zekovic bidrog även de med fina prestationer.

Mitch Petersen var stark under korgarna, tog åtta returer och satte säsongens första dunk för Köping Stars.
(Foto: Robert Bjarnefeldt)

I mötet med mästarlaget Borås, som Stars faktiskt besegrade i tre av fyra ligamöten under förra säsongen, satte sig Stars i förarsätet i princip hela matchen. Gästerna kröp närmare endast vid ett tillfälle – till ledning med 20-19 i första perioden. Men när Niklas Larsson än en gång satte punkt för första halvleken med en ruggigt lååång trea från golvet, ja då hade Stars skaffat sig tio poängs marginal inför andra halvlek.

Med fortsatt effektiv defensiv och snabb poänggivande offensiv släppte Köping Stars aldrig in mästarna Borås som vanligtvis briljerar med starkt trepoängsskytte. Nu försökte Avery Woodson hålla mästarna kvar någorlunda i matchen med sina fem (!) trepoängare efter pausen. Men Stars vägrade släppa ifrån sig initiativet och sitt tiopoängsförsprång. Och jublet steg när såväl Mitch Petersen som Craig Victor II svarade för kvällens två publikfriande Starsdunkar i slutperioden.

C J Jackson, den eminente guarden som anslöt till Stars trupp så sent som i lördags, visade sig ha behållit formen från i mars på andra sidan Atlanten. Men publiken och Starsgänget fick onekligen hjärtat i halsgropen när Jackson däckades efter en stenhård kamp och ”flygtur” under korgen i tredje perioden. Det dröjde länge innan Jackson med assistans kunde ta sig upp från golvet och ut till bänken.

Handen fick sig en rejäl smäll, men det gick över, säger Jackson som återvände in på planen i slutperioden.

C J Jackson däckades rejält efter en vådlig flygtur i en tuff närkamp under egen korg. Det tystnade i hallen och oron fanns för en allvarlig skada. Men Jackson reste sig och var åter på planen i slutperioden. (Foto: Robert Bjarnefeldt)

C J Jackson var nöjd med lagets prestation, men ändå inte överraskad över kompisarnas spel. Han har ju tränat några gånger med killarna…

Coachen ”Jotti” Nikolaidis fick samtidigt ett besked från sin spelartrupp:

Jag har sett på träningarna att alla vill kämpa för varandra. Så var det även i kväll. Bara att njuta av premiären, gå till nya träningar och ladda för kommande matcher.

Matchfakta:

Köping–Borås 76–66
(25–22, 19–12, 15–12, 17–20)

Poäng, Köping: Niklas Larsson 18, Gustav Hansson 12, Craig Victor II 11, Ernests Kalve 10, CJ Jackson 9, Michiel Petersen 6, Jonah Radebaugh 6, Alan Zekovic 4.

Borås: Jeremy Harris 19, Avery Woodson 16, William Gutenius 13, Marek Klassen 7, Andreas Person 5, Deandre Davis 4, Simon Gunnarsson 2

Publik: 50