Äntligen premiär för Köping Stars, och än en gång står svenska mästarna Borås Basket för motståndet i Karlbergshallen.

– Kul med ny SBL-säsong, säger Stars coach Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis som har alla i truppen tillgängliga utom nyförvärvet Alexander Larsson som rehabtränar.

”Jotti” har en handfull spelare kvar från fjolårets succésäsong, samtidigt som Stars fyllt på med spännande namn som Gustav Hansson, Craig Victor, Alan Zekovic, Michiel Peterson och Jonah Radebaugh.

Lägg därtill sent inkomne Cleveland Jackson, fjolårsstjärnan som kom att avgöra åtskilliga matcher till Stars fördel. C J har visserligen bara hunnit med några få träningar med Stars, men är ändå väl bekant med spelsystem, organisation och Köping som hemort.

Coronapandemin har satt sina knöliga spår i planeringen av försäsongen, men ”Jotti” är nöjd med att ändå få till fem träningsmatcher.

– De har varit supernyttiga, men svårt att säga var vi står med vårt nya lag. Vi ska nu säkra vår identitet och tisdag kväll lägger vi fokus på hur vi ska stoppa Borås. Dels genom att spela enkelt, dels sätta in de offensiva vapen vi förfogar över…

”Jotti” och Stars har alltid haft den entusiastiska Köpingspubliken som en ”sjätte spelare”, men i coronatider tappar Stars tills vidare den så viktiga hemmaplansfördelen. Å andra sidan lär de femtio på läktaren inte sitta tysta…

Niklas Larsson fick en ofrivillig vila med ljumskproblem och coronasmittan, men är nu fit for fight till premiären i SBL
Foto: Robert Bjarnefeldt

En som verkligen ser fram mot säsongsstarten är Stars lagkapten Niklas Larsson. Han vilade först en vecka för en ljumskskada och drabbades därefter av coronasmittan med karantänsvistelse som följd.

– Jag har ändå känt mig frisk, och nu har jag haft en fin träningsvecka. Söndagsträningen kändes riktigt bra.

Niklas är kapten för en ny trupp av Starsspelare. Några bekanta ansikten finns med från fjolårssäsongen, men hälften är nya lagkamrater.

– Det har tagit lite mer tid än i fjol att få ihop truppen den här säsongen. Men det känns ändå bra – som om vi har något bra på gång.

Premiären i kväll mot Borås blir garanterat en tuff öppningsmatch, menar Niklas Larsson. Han har sett motståndaren i en tidigare träningsmatch och vet att Borås ersatt flera fjolårsstjärnor med nya, vassa importspelare.

– Men visst, det vore kul att upprepa bravaden från SBL-premiären mot Borås förra säsongen. Vi hade ett helvete på planen i 35 minuter – sedan vände vi och vann!