Bildtext: ”Earnie” Kalve svarade för tio av Köpings Stars poäng i segermatchen mot Umeå Basket. (Foto: Camilla Geidemark)


Köping Stars krånglade sig fram till ny hemmaseger mot Umeå BSKT i SBL. Siffrorna skrevs på lördagskvällen till 85-81 (36-41), och det förlängde Stars fina svit av vinster och fortsatt placering som nummer 1 i tabellen.

”Krånglade” är ett begrepp som passar in på Stars insats den här gången, och lagkaptenen Niklas Larsson var den förste att intyga matchbilden:

– Spelet blev hackigt, och vi fick aldrig rytmen. Vi blev alldeles för stillastående.

Det märktes inte minst i matchöppningen. Umeå var heller inte sena att nyttja Stars klena start. Gästerna hann göra 13-4 innan Stars coach ”Jotti” Nikolaidis med en timeout fick hejd på blödningen. Guarden Lukas Friberg skickade in med energi och bidrog till att ändra matchbilden. På tre minuter och med bland annat tre trepoängare av Niklas Larsson (2) och Michael Axelsson Kaltak vände Stars underläge till ledning med 17-15.

– Vi har nu börjat dåligt i flera matcher, det är som att vi gräver en egen grop, säger Lukas. Det håller inte i längden.

Köping gick trots allt till ledning efter första perioden. Men tappade direkt i den andra när gästerna ryckte åt sig en sjupoängsledning. Umeås Nathan Dawit och Adam Presutti fick utdelning på sina skott och Stars kan tacka ett uppvaknande av dittills anonyme Jeremy Combs att gästerna inte sprang ifrån med mer än fem poängs ledning i paus.

Det fortsatte att gnissla i Stars spel även i tredje perioden. Umeå höll undan, mycket beroende på en het Rashard Odomes som ensam sänkte skott för hela 13 poäng i perioden.

Coach ”Jotti” Nikolaidis såg trots allt en liten ljusning i Stars spel i slutet av perioden. Samtidigt fanns en medvetenhet om att spelarna gång efter annan visar karaktär. Det är en trygghet att ha ”vinnarskallar” i laget…

Lukas Friberg:

– Bra lag vinner jämna matcher, och vi har med våra segrar fått bra självförtroende. Men vi får inte med fortsatta med svaga matchstarter.

Umeå behöll och drygade ut sin ledning i slutperioden till åtta poängs marginal 62-70 med drygt fem minuter kvar av matchen. Mycket beroende av guarden Georgio Milligan som med tre trepoängare och totalt 14 poäng i perioden utgjorde det främsta hotet till publikens öronbedövande förhoppning om hemmaseger för Stars.

Milligans heta skytte till trots, det var Stars som tog initiativet och ökade trycket mot Umeås korg. På mindre än tre minuter vändes ett hotande underläge 62-70 till ledning med 75-72! Några straffkast av Ernest ”Ernie” för ledning med fem poäng och 15 sekunder kvar kändes i det skedet avgörande för matchen. Men en ny trea av Georgio Milligan tog Umeå så nära som två poäng med tio sekunder kvar.

Gästernas enda chans var nu att snabbt erövra bollen. Stars såg till att foulen skulle tvingas fram mot en bollförande Niklas Larsson, lagkapten i Stars:

– Jag har ju den bästa statistiken i laget vad gäller straffkast, säger lagkaptenen Niklas. Men visst var det lite nervigt. Om jag missat något av mina två kast hade ju Umeå haft en chans att nå ikapp.

Stars lagkapten såg ändå trygg ut när han gick till linjen. Två klockrena straffkast senare var matchen vunnen, 85-81. Och Stars tog tillbaka ledningen i ligan från närmaste konkurrenten Luleå.

Matchfakta

Poäng, Köping Stars: Jeremy Combs 18, Cleveland Jackson Jr 15, Gary Blackston 11, Ernests Kalve 10, Niklas Larsson 10, Shane Walker 8, Michael Axelsson Kaltak 6, John Brändmark 5, Lukas Friberg 2

Umeå BSKT: Rashard Odomes 21, Georgio Milligan 16, Adam Presutti 15, Nathan Dawit 15, Rodney Williams 8, Alexandros Varytiamidis 2, Andre Nilsson 2, Callum Lawson 2