Aleksa Solevic i Köping Stars tar åter plats i Veckans lag i Svenska Basketligan. Guarden uppmärksammas för sina insatser vid förra veckans viktiga vinster mot Uppsala och Umeå (bilden här ovan). Men det är en lågmäld och blygsam Solevic som tar emot gratulationer:

– Inget att skriva om, skriv i stället om laget och lagets segrar.

Stars segrar har det redan skrivits en hel del om, men Aleksa Solevic inser givetvis att det finns ett intresse kring hans egna prestationer på basketplanen – särskilt som färsk statistik i SBL talar ett tydligt språk:

Aleksa toppar i listan över antalet assister i Svenska Basketligan (nästan 8 i genomsnitt)! Han snittar dessutom 18 poäng med sitt skytte och är sjua på listan som toppas av Xavier Cannefax, Uppsala med 22 poäng). Lägg därtill att Aleksa Solevic är fyra på ligans lista över ”effektivitet”, en sammanräkning av olika listor.

Aleksa började ligan med en besvärande ryggskada, men de senaste veckorna har han känt sig skadefri.

– Nu börjar vi ta spelet till en ny nivå och då gäller att vi håller i det framöver. Vi får inte koppla av utan jobba vidare och ta oss till slutspel.

Han talar i termer om ”vi”, men medger trots allt på en konkret fråga att hans egen formkurva är på väg uppåt:

– Men det är inte alltid det går att få till ett ”perfect game”…

Sett till din personliga statistik hittills i de 13 matcherna, vad är du mest nöjd med?

– Mina assist, de är viktiga för mitt spel.

Nu är Stars mitt inne i en träningsperiod, men på onsdag i nästa vecka väntar Jämtland Basket i Östersund. Aleksa ser verkligen fram mot matchen, särskilt som han spelade halvskadad i hemmamötet tidigare i höstas.

– Då hängde vi ändå med ganska bra i matchen, men minns att trepoängaren från deras ”Big Guy” i slutet tog musten ur oss.

Nu är det revansch som gäller.

Veckans lag

Veckans lag listas av Föreningen Basketligan varje måndag under SBL-säsongen, och lyfter fram veckans främsta prestationer.

Vecka 48 (förra veckan)

Aleksa Solevic är nu för andra gången på listan i höst. Följande saxas från motiveringen: ”Köpings 25-åriga stjärnguard imponerade stort när nykomlingen tog två mycket viktiga segrar under förra veckan. I segern mot Uppsala blev det bland annat 29 poäng, sju returer och åtta assist för Solevic som följde upp det med en fin ”double-double” mot Umeå: 20 poäng och 14 assist.

Övriga på listan veckans lag:
Mikael Lindquist, (guard) Norrköping Dolphins, Christopher Dunston, (forward) Wetterbygden, RT Guinn, (forward/center) Jämtlands Basket och Dartaye Ruffin (center), Nässjö Basket.