När Köping Stars och Fryshuset möttes senast svarade Leonard Halling-Ibo för 21 poäng för Fryshuset. Nu har Leonard bytt klubb och spelar i Stars linne – givetvis till glädje för Stars egen maskot Leo. (Foto: Robert Bjarnefeldt)


Två matcher återstår i SBL för Köping Stars innan slutspelet drar igång på onsdag i nästa vecka. I kväll beger sig Stars till Stockholm och tar sig an seriens jumbo, Fryshuset.

En seger är alltid bra för självförtroendet, men Stars coach Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis tar inte ut någon seger i förskott.

– Fryshuset blir allt bättre, och tävlar om segern mot nästan alla lag – senast mot Nässjö. Dessutom vill de nog vinna sista hemmamatchen för säsongen, i så fall den enda.

Köping Stars har vunnit samtliga tre möten mot Fryshuset under säsongen. Två hemmamatcher, 112-89 (poängrekord i SBL för Stars) och 91-78, och seger i bortamatchen med 93-86.

Stars har på senare tid haft en skadedrabbad spelartrupp, och det blir även ett decimerat manskap mot Fryshuset. Alex Larsson fortsätter sin rehab samtidigt som två övriga stora spelare, Craig Victor II och Ernests Kalve, blir kvar på bänken.

– De dras med skador och får i det här läget vila, säger ”Jotti”. En säkerhetsåtgärd. Hade det handlat om en slutspelsmatch hade duon varit med på planen.

Glädjande är dock att en annan rese i Stars trupp, Michiel Petersen, återkommer efter en tids frånvaro.

”Jotti” Nikolaidis kommer med ett lag som ska matcha ett tempostarkt Fryshuset och med flera Stars spelare i andra positioner än de vanliga. Ett stort ansvar kommer därför att vila på Stars guards att sätta skotten.

– Vi har just nu inte de största pjäserna för att göra många poäng nära korgen.

Leonard Halling-Ibo är med sina 202 centimeter dock beredd att dra sitt lass under korgarna. Han bytte som bekant klubb – från Fryshuset till Köping Stars – för några månader sedan. Nu möter han för första gången i Stars linne sin tidigare polare.

– Det känns verkligen speciellt, och det är en match jag verkligen inte vill förlora, säger Leonard. Det är ett prestigemöte och Fryshuset spelare är nog extra taggade. Särskilt som de också i säsongens sista hemmamatch vill vinna.

Leonard varnar också för att underskatta Fryshuset talang. Flera nya spelare har tillkommit i laget.

Köping är ju redan klart för slutspelet, nu återstår att se vilket av lagen Södertälje och Norrköping som vinner SBL. Stars får möta tvåan. Det mesta har hittills talat för kvartsfinalmatcher mot Norrköping, men efter att ett coronadrabbat Södertälje lämnat walkover i måndagsmötet med Luleå har Norrköping fortfarande en teoretisk chans att vinna grundserien. Svaret kommer senare i veckan.