I kväll debuterar en spelsugen forward Leonard Halling-Ibo i Köping Stars. (Robert Bjarnefeldt)


Leonard Halling-Ibo spelade sin senaste SBL-match för mer än en månad sedan – då i Fryshusets linne mot Nässjö.

I kväll debuterar den 202 centimeter långe 28-åringen i Karlbergshallen i Köping Stars linne – mot Nässjö!

– Jag är rejält taggad, och känner att Nässjö har en spelstil som passar mig bra. Tyckte att jag hade ett litet övertag mot deras spelare senast.

Forwarden Leonard Halling-Ibo har efter klubbytet från Fryshuset till Köping Stars fått mer än tre veckor tillsammans med sina nya klubbkompisar.

– Mottagandet och välkomnandet har varit jättefint, och jag känner att jag kommit till ett mer erfaret och professionellt SBL-lag.

Det är inte första gången Leonard gjort ett klubbyte mitt i säsong. För tre år sedan var det en övergång från Fryshuset till en basketsejour i en spansk klubb.

Nu är det Stars som gäller där han sedan barndomsåren känner Niklas Larsson men samtidigt en klubb som han redan har fått många nya polare i.

– Jag hoppas kunna bidra med mycket energi, inte minst i försvarsspelet och ta många returer.

I sina 19 matcher med Fryshuset har Leonard snittat sju returer, men har även offensiva kvaliteter. Drygt 12 poäng i snitt hittills.

Stars coach Panagiotis ”Jotti” Nikolaidis är givetvis glad över nyförvärvet och har förväntningar:

– Vi får in mer rörelse i laget och en duktig returtagare. Leonard är fokuserad och lär även bidra med sin energi och fighting spirit.

Köping Stars har bara matchat två gånger under de fem senaste veckorna, men kvällens match är upptakten på den hektiska och avslutande SBL-delen med nio matcher för Stars på 28 dagar. Sedan väntar slutspelet.

– Vi förbereder oss noga för varje ny match och går givetvis för vinster, säger ”Jotti” Nikolaidis som i kvällens match tvingas undvara skadade Alexander Larsson och Simon Klaasma i laguppställningen.

Stars har lagt träningsfokus på spelvändningar och att gnugga på lagets defensiva principer för screens med mera. Dessa måste fungera för ett framgångsrikt Stars. I offensiven har Stars lyckats bra.

Tidigare under säsongen: Ernests Kalve i Stars i närkamp med Fryshuset Leonard Halling-Ibo. Ikväll är de lagkompisar i Stars linne. (Robert Bjarnefeldt)

Det har blivit förluster i Köping Stars två tidigare möten med Nässjö (63-71 i Karlberghallen och 76-78 i bortamötet). Men det har varit jämna matcher. I hemmamötet bytte lagen ledningen 16 (!) gånger och nere i Nässjö hade Stars sista skottet för en möjlig seger.

– Nässjö är ett ”brett” lag som den här säsongen fått ihop det bra med många duktiga spelare, säger ”Jotti” Nikolaidis som är imponerad av bland annat Dartaye Ruffin.

Nässjös store rese var också poängbäst (21 poäng) hos gästerna när lagen senast möttes i Karlbergshallen för tre månader sedan.

Ett varningens finger kan höjas även för forwarden Craig Lecesne som tog plats i ”Veckans Lag” i SBL efter sina 19 poäng och sju returer mot Umeå.